Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

250 деца се докоснаха до ежедневието на военния химик

[post-views]
250 деца се докоснаха до ежедневието на военния химик

250 деца се докоснаха до ежедневието на военния химик

Близо 250 ученици от 9. и 10. клас от общините Елин Пелин, Горна Малина и с. Априлово се запознаха с работата на военния химик, разгледаха музея на в. ф. 42600 и показа на автомобилна и военна техника в Деня на отворените врати, който се организира по повод на Празника на Сухопътните войски, част от които е формированието, популярно като Батальона за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗиЕ).

„Сухопътни войски водят началото си от 1877–1978 г., когато се формира и съвременната българска държава“, обясни на учениците капитан Ангел Боев, командир на първа рота за ЯХБЗ. „В Българската армия войските за химическа, биологическа и ядрена защита са единствените, които изпълняват тази функция, както и в мирно време оказваме и помощ на населението в мирно време при аварии в АЕЦ „Козлодуй“ или в химически завод.

В музея на формированието учениците разгледаха въоръжението и оборудването, с което борави батальонът при изпълнение на своите задачи. Младежите видяха и оригинални експонати, запазени още от създаването на химически войски през Първата световна война.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Светлозар Стоянов

Най-ново

Единична публикация

Избрани