Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови моменти в изпълнението на военната служба

[post-views]
Годишното разместване на военнослужещите приключва до 1 юли

Правителството промени текстове в Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили, които бяха представени от министъра на отбраната Димитър Стоянов. Те се отнасят до изпълнението на военната служба. Във връзка с разпоредби на Закона за развитие на академичния състав и Закона за висшето образование се създава нарочна уредба за реда и условията за заемане на академични длъжности от военнослужещи и цивилни служители в научните организации от системата на Министерството на отбраната.

Създадена е възможност за обучение на офицери, придобили професионална квалификация по военно дело във висшите военни училища в задочна форма за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“. Уреден е статутът на обучаващи се в задочна форма във „Военна академия“ и професионалните сержантски колежи за времето на присъствените занятия.

За своевременното окомплектоване на длъжностите „командир/началник на военно формирование“, изискващи старши офицерски звания, както и на длъжности, изискващи висши офицерски звания е дадена възможност на военнослужещите да могат да бъдат назначавани без да са престояли една година на заеманата длъжност.

Предвидена е възможност за период от две години в регистрите на вакантните длъжности да се обявяват само вакантни длъжности във военни формирования с висок некомплект и длъжностите на военнослужещите, които навършват пределна възраст за военна служба по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България в едногодишен период от датата на годишното разместване. Това ще допринесе за окомплектоване на длъжности от военни формирования с висок некомплект.

Подобрена е процедурата по прекратяване на договора за военна служба и освобождаване от военна служба на основание Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България при настъпила негодност за военна служба или психологична непригодност, като са отчетени възможностите за обжалване от страна на военнослужещи.

Синхронизирани са процедурите за придобиване на медицинска специалност от военнослужещите в съответствие с Наредба № 1 от 22.01.2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.

Актуализирани са възможностите за прекратяване на командировки за участие в операции и мисии, извън територията на страната. Прецизирани са процедури за подбор на служители за заемане на длъжности извън територията на страната в задгранични представителства на Република България и в международни организации или в други международни инициативи.

Източник: otbrana.com/

Най-ново

Единична публикация

Избрани