Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китай поднови заплахите към Тайван

[post-views]
Китай поднови заплахите към Тайван

В сряда Китай поднови заплахите си да атакува Тайван и предупреди, че чуждестранните политици, които взаимодействат със самоуправляващия се остров, си „играят с огъня“, предава Associated Press.

Говорителят на службата по въпросите на Тайван в Китай Ма Сяогуан каза, че през новата година страната е поела отново ангажимент за „опазване на суверенитета и териториалната цялост“ и „разбиване на заговорите за независимост на Тайван“

„Злонамерената подкрепа за независимостта на Тайван сред антикитайските елементи в няколко чужди държави е умишлена провокация“, каза Ма на пресконференция, която се провежда всеки две седмици.

Китай гледа на Тайван като на китайска територия, която трябва да бъде поставена под контрола на Пекин, със сила, ако е необходимо. Поредица от посещения през последните месеци на чужди политици в Тайван, включително от тогавашния председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси и множество политици от Европейския съюз подтикнаха демонстрациите на военна мощ от двете страни.

Тази седмица тайванската армия организира учения, предназначени да уверят обществеността в способността си да се противопостави на заплахите на Китай преди празника на Лунната Нова година този месец.

„Най-важното нещо е да поддържаме безопасността на нашето въздушно пространство и националната сигурност“, каза подполковникът от военновъздушните сили У Бонг-йен пред репортери във военновъздушната база Хсинчу, южно от столицата Тайпе.

Ученията съвпадат с посещението на германски и литовски депутати. Именно балтийската държава е особена мишена на китайския гняв заради подобряването на връзките си с Тайван.

„Призоваваме съответните държави да… престанат да изпращат грешни сигнали към сепаратистките сили за независимост на Тайван и да спрат да си играят с огъня по въпроса за Тайван“, каза Ма.

Китай отговори на чуждестранните посещения, като проведе широкомащабни военни учения, разглеждани от някои като репетиция за блокада или нахлуване. Пекин изпраща самолети и военни кораби към Тайван почти всеки ден, често пресичайки средната линия на 160-километровия Тайвански пролив, разделящ страните. В края на декември Китай изпрати рекордните 71 самолета и седем кораба към Тайван – най-голямото подобно мащабно учение през 2022 г.

Усилията на Китай да изолира острова по дипломатически път оставиха Тайван само с 14 официални дипломатически партньори, въпреки че той поддържа стабилни неофициални отношения със своя ключов съюзник САЩ и повече от 100 държави по света.

Източник: news.bg  

Най-ново

Единична публикация

Избрани