Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лидерите на САЩ, Канада и Мексико демонстрираха единен фронт

[post-views]
Лидерите на САЩ, Канада и Мексико демонстрираха единен фронт

„Ние сме по-силни  и по-добри, когато работим заедно, тримата“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън след приключилата в Мексико тристранна среща на върха между него, президента на Мексико Адрес Мануел Лопес Орадор и канадския премиер Джъстин Трюдо, обобщават световните агенции.

„Признателен съм, че ви имам вас, двамата, за партньори и бих добавил за приятели“, заяви още Байдън.

Тримата лидери са постигнали съгласие, че Северна Америка трябва да остане най-конкуретноспособния, проспериращ и устойчив икономически район в света, съобщи още президентът на САЩ. Тримата лидери постигнаха съгласие и, че регионалната интеграция намалява зависимостта на страните им от други части на света, чиито ценности те не споделят. Пред лидерите на Мексико и Канада Байдън освен това е защитил визията си да превърне северноамериканския континент в двигател на производството на чиста енергия.

На общата пресконференция след срещата тримата лидери представиха единен фронт, въпреки напреженията помежду им, посочва Асошиейтед прес.

Преди тристранната среща Байдън проведе срещи по отделно с лидерите на Мексико и на Канада.

По време на срещата с Трюдо Байдън обсъди с него усилията в подкрепа на Украйна. Трюдо обяви, че Канада ще закупи противоракетни системи земя-въздух НЕЙСАМС, които са американско производство и които ще бъдат предоставени на Украйна. С това приносът на Канада за Украйна ще възлезе на 1 милиарда долара от началото на войната. Двамата лидери обсъдиха и укрепването на веригите за доставки за критично важни суровини, елекромобили, минерали, полупроводници.

Що се касае до отношенията на Байдън с Лопес Обрадор, те не бяха много добри в последните две години и мексиканският лидер не криеше възхищението си от Тръмп. Освен това той пропусна миналата година срещата на върха на Америките в Лос Анджелис, защото Байдън не беше поканил на нея авторитарните лидери на Куба, Венецуела и Никарагуа.  Но двете страни изгладиха  отношенията и постигнаха миналата седмица споразумение относно миграцията. Съгласно него САЩ ще връщат на месец в Мексико по 30 000 мигранти от Куба, Никарагуа, Хаити и Венецуела. Но пък 30 000 души от тези страни, които си намерят спонсор в САЩ и които си уредят полет до САЩ ще бъдат приемани на месец на американска територия и ще могат да работят в страната за две години.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани