Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дания ще изпрати на Украйна 19 самоходни гаубици „Цезар“

[post-views]
Дания ще изпрати на Украйна 19 самоходни гаубици „Цезар“

Дания ще изпрати на Украйна 19 самоходни гаубици
Снимка: en.wikipedia.org

Дания заяви в четвъртък, че ще дари на Украйна 19 самоходни гаубици „Цезар“ (CAESAR), произведени във Франция, изпълнявайки желанието на украинския президент Володимир Зеленски, но възпрепятствайки собственото въоръжаване на северната страна, съобщава Ройтерс.

CAESAR е произведено във Франция мощно самоходно далекобойно оръжие, използвано за точно поразяване на цели на повече от 40 километра.

Миналия месец Киев поиска от Копенхаген да достави оръжейните системи, което предизвика дебат в Дания дали страната може да си позволи да дари така необходимата артилерия за сметка на собственото си въоръжение, тъй като се стреми да натрупа изчерпани военни запаси.

„Поддържахме непрекъснат контакт с украинците по-специално относно артилерийските системи „Цезар“ и съм щастлив, че сега получихме широка подкрепа от датския парламент да я дарим на борбата за свобода на Украйна“, заяви министърът на отбраната Якоб Елеман-Йенсен .

Като част от ангажиментите си към НАТО, Дания получи задачата да създаде тежка пехотна бригада, известна като 1-ва бригада, до 2032 г. Проектът обаче беше помрачен от забавяния, които предизвикаха критики от Западния отбранителен алианс.

„Трябва да намерим баланс между помощта на Украйна и продължаването на укрепването на датската отбрана, за да можем да защитим сигурността на Дания и да изпълним задълженията си в НАТО“, каза още военният министър.

Дарението на гаубиците „Цезар“ ще забави допълнително изграждането на 1-ва бригада, казаха от министерството. Дания ще се стреми бързо да придобие нови военни мощности успоредно с дарението, добави той.

Дания все още не е получила всички артилерийски системи „Цезар“, разработени от френския производител на оръжия Nexter, отбелязва Ройтерс.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани