Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови улики за сваления през 2014 г. полет MH-17. Путин лично е разрешил доставката на ракета в Украйна

[post-views]

Има индикации, че руският президент Владимир Путин лично е разрешил доставката на ракетата, която свали малайзийски пътнически самолет над Украйна през 2014 г. Това твърдят представители на международния разследващ екип, който работи по случая.

Следователите по делото за полет MH17 на малайзийските авиолинии, свален през 2014 г. над Украйна, разполагат с информация, че Владимир Путин е взел решение ракетата да бъде предоставена на проруските сепаратисти в страната. Няма данни обаче руският президент да е нареждал удар срещу самолета.

Международният екип включва експерти от Нидерландия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна. Те разследват телефонни разговори между висши функционери в Кремъл, които твърдят, че решението за оказване на военна подкрепа идва „лично от президента“. Има данни, че искането на сепаратистите е стигнало до кабинета на Путин, откъдето е удовлетворено, допълват следователите и посочват, че макар да има достатъчно ясни индикации, на този етап не може да се говори за категорични и убедителни доказателства, още повече, че държавният глава се ползва с имунитет.

Припомняме, че през ноември миналата година съдът в Хага задочно призна за виновни двама руснаци и един украинец за свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии от Амстердам до Куала Лумпур с повече от 300 души на борда. Самолетът Боинг-777 е ударен под контрола на Москва от ракета, която е произведена и доставена от Русия, постановиха тогава магистратите. Сега обаче са изчерпани всички улики, заяви прокурорът по делото и не може да се продължи с наказателните производства.

Най-ново

Единична публикация

Избрани