Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Климатичен контраст в САЩ – на север бушуват зимни бури, на юг посрещнаха лятото

[post-views]
Климатичен контраст в САЩ – на север бушуват зимни бури, на юг посрещнаха лятото

Близо милион домакинства останаха без електричество в САЩ заради мощните снежни бури. Зимата донесе в северните части на страната виелици и невиждани студове с температури далеч под нулата. В южните щати обаче се радват на доста подранило лято.

Повече от 8 хиляди полета бяха отменени в САЩ заради невижданите зимни бури, с виелици и минусови температури. В общо 5 щата без електрозахранване останаха близо милион домакинства и бизнеси. В ранните часове на деня без ток все още бяха над 700 хиляди души само в щата Мичиган.

В по-голямата част от страната остава в сила предупреждението за опасно студено време и виелици, а училищата остават затворени. Червеният код е в сила и за обичайно слънчевия Лос Анджелис. Там подобен студ не е виждан повече от 30 години. Почти 30 см сняг натрупа в Портланд, щата Орегон, където отбелязаха най-снежния ден в историята.

В южните щати пейзажът е коренно различен. Там посрещнаха лятото през февруари и се радват на необичайно високи темепратури. В столицата Вашингтон температурите доближиха 30 градуса, нещо невиждано от 1874 г. насам.

Времето в тази част на САЩ е толкова топло, че пролетните цветя цъфнаха много по-рано от обичайното. Това обаче е проблем за посевите, които трябва да останат под земята определено време, за да могат да се развият правилно, предупреждават експерти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани