Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Володимир Зеленски: Преживяхме година на болка, смелост и единство

[post-views]
Володимир Зеленски: Преживяхме година на болка, смелост и единство

Украйна ще удържи и ще победи. Това заяви президентът на страната Володимир Зеленски в обръщение към сънародници си, с което отбеляза първата година от началото на руската инвазия срещу страната му. Държавният глава използва случая да благодари на всички украинци за това, че вместо бялото знаме са развели украинския флаг и са посрещнали врага в лицето.

От светкавична военна операция руската инвазия в Украйна, се превърна във война на изтощение и по всички личи, че краят й няма да дойде скоро. Точно преди една година от това място се обърнах към Вас за първи път, с краткото съобщение, което ще повторя и сега. Русия започна пълномащабна война срещу нас, но ние сме силни,  готови на всичко и ще победим всеки, защото сме Украинци, припомни в речта си украинския президент. Държавният глава благодари на всички, които участват в защита на страната, и поднесе съболезнования на роднините и близките на загиналите.

Володимир Зеленски – президент на Украйна:

„Това беше година на устойчивост. Една година на грижи и смелост. Една година на болка и надежда. Година на издръжливост. Година на единство. Годината на непобедимостта. Яростната година на непобедимостта.

Една година след решението на руския президент Владимир Путин да нахлуе в Украйна, Русия продължава да се намира в международната изолация. Късно снощи Общото събрание на ООН одобри с голямо мнозинство резолюция, в която призова за незабавното прекратяване на конфликта и изтеглянето на руската армия от територията на Украйна. В подкрепа на документа се обявиха 141 държави, като само 7 сред които и Русия бяха против.

И докато Москва остава твърдо решена да постигне целите на военните си операция, то подкрепата към Киев продължава да расте.

Очаква се през деня САЩ да обявят нова военна помощ в размер на 2 милиарда долара за Украйна, както и да разширят списъка си със санкции срещу Русия. Подобен ход вече направи Великобритания, като ЕС също подготвя пакет от икономически рестрикции. НАТО

също препотвърди подкрепата си за Киев и изрази готовност да помогне на страната победи Москва.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани