Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Има сделка! Брюксел и Лондон се разбраха за Северна Ирландия

[post-views]
Има сделка! Брюксел и Лондон се разбраха за Северна Ирландия

Има сделка за Северна Ирландия. Британският премиер Риши Сунак и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен уточниха в Лондон детайлите по Протокола за Северна Ирландия. Фон дер Лайен разговаря и с крал Чарлз III, въпреки опасенията, че подобна среща може да вкара монарха в разгорещения политически дебат.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в Лондон с надежда, че заедно с британския министър-председател Риши Сунак ще изгладят сложните предизвикателства около търговското споразумение, уреждащо статута на Северна Ирландия след Брекзит, стоящи на дневен ред вече над една година. И успяха – британски и европейски източници потвърдиха, че има пробив и сделката е постигната.

За ревизия на Пртокола за Северна Ирландия се заговори активно през последните седмици, като Брюксел преразгледа позицията си по някои въпроси, заяви по-рано британският вицепремиер Доминик Рааб и подчерта, че всичко върви гладко и сделката скоро ще бъде оповестена.

Активните разговори между Дъблин, Белфаст, Лондон и Брюксел са продуктивни, коментира и ирландският премиер Лео Варадкар.

Лео Варадкар – министър-председател на Република Ирландия:

„Искам да благодаря на британското правителство, на Европейската комисия, на партиите в Северна Ирландия за ангажимента, който имаха в продължение на месеци, докато стигнем дотук. Искам да благодаря и на онези, които полагат допълнителни усилия за постигането на споразумение, защото ползите от него са огромни.“

Припомняме, че подписаният между Лондон и Брюксел Протокол за Северна Ирландия е голямата неяснота в отношенията между тях след излизането на Великобритания от ЕС през 2020 г.

В досегашния си вид сделката оставя Северна Ирландия в единния европейски пазар и митническия съюз, като позволява преминаването на стоки през ирландската граница без проверки. Същите обаче подлежат на контрол, когато идват в страната от останалата част на Великобритания.

Това беше причината юнионистките партии в Белфаст да отхвърлят споразумението, като подкопаващо връзките им с Обединеното кралство. Патовата ситуация доведе до сваляне на правителството, след като юнионистите отказаха да участват в споделянето на властта.

Най-ново

Единична публикация

Избрани