Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

[post-views]
Северна Корея изстреля две крилати ракети, заяви Сеул

Северна Корея изстреля балистична ракета с малък обсег, съобщиха военните в Сеул. Това е последната демонстрация на сила от страна на Пхенян само дни преди Южна Корея и САЩ да започнат големи съвместни военни учения, предаде АФП.

Отношенията между двете Кореи са в един от най-лошите си моменти от десетилетия, като ядреният Север провежда все по-провокативни забранени оръжейни тестове, а Сеул в отговор на това засилва сътрудничеството си с Вашингтон в областта на сигурността.

Миналата година режимът на Ким Чен Ун обяви Северна Корея за „необратима“ ядрена сила и обеща да увеличи експоненциално производството на оръжия, включително тактически ядрени оръжия, докато САЩ се стремят да преместят повече активи в региона, за да защитят съюзника си Сеул.

Обединеният комитет на началник-щабовете на Сеул съобщи, че е „засекъл изстрелването на една балистична ракета с малък обсег от западния пристанищен град Нампо на Северна Корея в 18:20 ч. ( 09:20 ч. по Гринуич)“

„Нашите военни поддържат позиция на пълна готовност, като същевременно си сътрудничат тясно със САЩ, тъй като сме засилили наблюдението и бдителността“, добавиха оттам.

Северна Корея отдавна твърди, че програмите ѝ за ядрени оръжия и ракети са предназначени за самозащита, и се възмущава от военните учения на САЩ и Южна Корея, като ги определя като репетиции за инвазия.

По-рано тази седмица Северна Корея обвини САЩ, че „умишлено“ увеличават напрежението, а влиятелната сестра на Ким предупреди, че ако САЩ прихванат един от ракетните тестове на Пхенян, това ще се разглежда като „ясно обявяване на война“.

„Щит на свободата“

След като преговорите между Ким и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп се провалиха през 2019 г., дипломацията забуксува, а Северът удвои военното си развитие.

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол предприе действия за засилване на дипломатическите връзки и сътрудничеството в областта на сигурността с Токио и Вашингтон в отговор на нарастващите заплахи от страна на Пхенян.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще приеме Юн на държавно посещение на 26 април, а южнокорейският лидер ще посети и Токио следващата седмица.

Този месец военните сили на САЩ и Южна Корея ще проведат най-големите си съвместни учения от 5 години насам.

Преди тези учения, наречени „Щит на свободата“ и планирани за поне 10 дни, започващи на 13 март, съюзниците проведоха въздушни учения тази седмица с участието на американски тежък бомбардировач B-52 с ядрен потенциал.

„Това вероятно е само началото на поредица от провокативни тестове от страна на Северна Корея“, каза Лейф-Ерик Исли, професор в университета Ewha в Сеул.

„Пхенян е готов да реагира агресивно на големите отбранителни учения между САЩ и Южна Корея, както и на предстоящите срещи на върха на президента Юн с (японския министър-председател Фумио Кишида и американския президент Джо Байдън)“, каза той.

„Режимът на Ким може да нареди изстрелване на ракети с по-голям обсег, да направи опит за изстрелване на шпионски сателит, да демонстрира двигател с твърдо гориво и може би дори да извърши ядрен опит.“

Северна Корея оформя ракетните си тестове и военните си учения като оправдани контрамерки след ученията между САЩ и Южна Корея.

Миналата седмица тя призова Организацията на обединените нации да настоява за прекратяване на тези учения и отново заяви, че ядрените ѝ оръжия осигуряват баланса на силите в региона.

Източник: БГНЕС

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани