Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шефът на Пентагона посети Израел на фона на насилие в Западния бряг и антиправителствени протести срещу Нетаняху

[post-views]
Остин обеща САЩ да направят всичко необходимо за защитата на военнослужещите си след нападението в Йордания

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин поиска днес от израелските лидери да предприемат стъпки за намаляване на напрежението в окупираните територии на Западния бряг, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става на фона на нарастващите опасения на Вашингтон, че положението може да отклони вниманието на неговите съюзници от усилията им да се противопоставят на Иран.

Остин, който е на обиколка в района, кацна на летище „Бен Гурион“ в Тел Авив за посещението си, в чиито график бяха направени набързо промени заради ескалацията на  протестите в Израел срещу плана за съдебна реформа на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

„Министър Остин призова за спиране на едностранните действия, които подкопават дългосрочната цел на две държави, в които палестинците и израелците да се радват на равна свобода, сигурност, възможности, справедливост и достойнство“, се казва в изявление на Пентагона за срещата на Остин с Нетаняху.

Американският министър на отбраната разговаря с Нетаняху на летището в продължение на повече от час.

САЩ са най-близкият съюзник на Израел и двете страни са все по-загрижени относно военната активност на Иран в района и неговата ядрена програма.

„Министър Остин е в състояние успешно да води разговори и по двата въпроса (Западния бряг и Иран – бел. ред.)“, каза високопоставен американски официален представител на отбраната, който пожела да запази анонимност поради чувствителното естество на въпроса.

Но прекаленото ангажиране на Израел със Западния бряг „отвлича вниманието ни от способността да се фокусираме каква е стратегическата заплаха точно в този момент, а това са опасните ядрени постижения на Иран и продължаващата регионална и глобална агресивност“, каза официалният представител.

„Остин има ангажимент към сигурността на Израел, но една от преобладаващите причини, заради които сме били в състояние да работим заедно и да заздравим тези взаимоотношения, е защото сме две демокрации, споделящи взаимни ценности“, каза американският официален представител, като добави, че тези ценности включват и правото на протест.

Шефът на Пентагона беше посрещнат на пистата от израелския министър на отбраната Йоав Галант и разговаря с него, както и с Нетаняху, в една от сградите в летищния комплекс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани