Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Саудитска Арабия и Иран се договориха да възстановят дипломатическите си отношения

[post-views]
Саудитска Арабия и Иран се договориха да възстановят дипломатическите си отношения

Саудитска Арабия и Иран се договориха да възстановят дипломатическите си отношения след 7-годишно прекъсване. Враждата между двете регионални сили през последните години подклаждаше няколко “горещи” конфликта в Близкия изток и несигурността в ключовия за петролните пазари Персийски залив, отбелязва агенция Ройтерс. Повече по темата – от редактора Добрин Йотов:

Рияд и Техеран подкрепяха противниците в гражданските войни в Сирия и Йемен. Съперничеството им ескалира през 2019 година, когато Саудитска Арабия обвини Иран за атаките по петролни съоръжения и танкери в Залива. Всичко започна през 2016-та, когато в Рияд бе екзекутиран влиятелен шиитски свещеник. Последва щурм на саудитското посолство в Техеран от гневни демонстранти.

С днешното споразумение двете страни се съгласяват да отворят отново посолствата си и да не се месят във вътрешните дела една на друга. И Рияд, и Техеран, благодариха на Китай за посредничеството при постигане на разбирателството помежду им.

Днешният пробив идва в резултат на тристранни преговори между Иран и Саудитска Арабия, на които Китай беше домакин в Пекин от 6-и март. Двете страни се съгласиха да активират споразумението за сътрудничество в областта на сигурността от 2001 г. и търговското споразумение от 1998 г. като част от усилията за възстановяване на двустранните им отношения.

Източник: bnr.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани