Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След ракетния ад в Украйна Зеленски призова за санкции срещу руската ядрена енергетика

[post-views]
Володимир Зеленски: Руската агресия срещу Украйна може да бъде победена

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Западът да наложи санкции на руската ядрена енергетика. Апелът му дойде ден, след масирания руски ракетен обстрел срещу Украйна, при който беше поставена на риск най-голямата атомна електроцентрала в Европа – украинската „Запорожие“.

Украйна продължава да се възстановява от поредната масирана руска въздушна атака, при която наред със загиналите и ранените беше засегната и енергийната инфраструктура на страната, включително и захранването на Запорожката атомна централа.

Володимир Зленски –президент на Украйна:

Русия умишлено създава такива критични ситуации в нашите ядрени съоръжения. Това просто означава по дефиниция, че Русия не може да бъде добросъвестен участник в никакви отношения в ядрената сфера. Така че, колкото по-скоро бъдат наложени санкции на руската ядрена индустрия, толкова по-безопасен ще бъде светът.

Поредният инцидент около атомната централата в Централна Украйна, която е под контрола на руската армия, беше осъден и от първия дипломат на ЕС Жозеп Борел. Запорожката атомна централа е най-голямата в Европа и Русия постави на риск целия континент, включително и самата себе си, каза Борел.

Междувременно Украйна обяви, че ще продължи да защитава град Бахмут, в Донецка област, в който месеци се водят най-тежките боеве от началото на войната и който Москва изглежда твърдо решена да превземе на всяка цена. Според украинското командване защитата на града продължава да ангажира най-добрите руски военни части,  докато в същото време въоръжените й сили се готвят за мащабна пролетна контраофанзива. 

За интензивността на боевете край Бахмут говори и последната сводка на украинско военно министерство, според която само за последните 24 часа са били отблъснати повече от 100 руски атаки.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани