Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Руски изтребител бутна американски дрон в Черно море

[post-views]
Руски изтребител бутна американски дрон в Черно море

Руски изтребител се е сблъскал с американски дрон MQ-9 Reaper над Черно море във вторник сутринта. Това се казва в официално съобщение на армията на САЩ, като се пояснява, че самолетът Су-27 се е ударил в пропелера на разузнавателен дрон MQ-9 Reaper, който извършвал „рутинни операции“ в международното въздушно пространство. Според съобщението Су-27 преди това е изпуснал гориво върху него и е прелетял опасно близо пред безпилотния самолет. Европейското командване на въоръжените сили на САЩ казва, че към дрона „опасно и непрофесионално“ се доближили два самолета, за да го прехванат. След сблъсъка американците са били принудени да свалят дрона в морето.

Русия потвърди инцидента, но отрича да е имало сблъсък и настоява, че срещата на изтребителите и дрона е станала „в района на Кримския полуостров“. Полетът на апарата с изключени транспондери бил в нарушение на границите на „район с временен режим на използване на въздушното пространство, установен за целите на провеждането на специалната военна операция (войната в Украйна – бел. ред.), съобщен на всички ползващи международното въздушно пространство.“ Изтребителите, според Москва, не са влезли в контакт с безпилотния апарат; той загубил височина и се разбил във водната повърхност заради „рязко маневриране“. Русия твърди и че двата самолета са се върнали невредими. Оценката на САЩ, обратно, е за вероятни щети по сблъскалия се с дрона им Су-27.

Вчера американските военни пуснаха видеозапис от инцидента между руските изтребители и дрона. На видеото ясно се вижда как руските самолети изхвърлят гориво в близост до безпилотната машина непосредствено преди тя да започне да пада. На кадрите се вижда точно моментът преди съприкосновението между изтребителя и дрона, след което картината изчезва. Заснета е и повредена перка на дрона след прихващането. Разсекретеното видео е дълго 40 секунди и е редактирано от американската армия заради дължината на кадрите, но показаното е в хронологичен ред.

Сега интригата е дали части от разбилия се в морето дрон могат да бъдат извадени. Русия заяви в сряда, че ще се опита да извади останките от потъналата машина. „Вероятно е потънал на значителна дълбочина, така че всяка операция по изваждането от техническа гледна точка би била много трудна“, каза пред репортери председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили. Той предупреди, че ще отнеме няколко дни, преди САЩ да разберат със сигурност размера на полето от отломки във води с дълбочина от 1219 до 1524 м. Мили уточни, че САЩ вече са предприели мерки за предпазване от загуба на чувствителна разузнавателна информация от потъналия дрон. „Ние сме напълно уверени, че каквото и да е било ценно, вече не е ценно“, каза той. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани