Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът Макрон с обръщение към нацията: „Пенсионната реформа не е лукс, а необходимост“

[post-views]
Президентът Макрон с обръщение към нацията: „Пенсионната реформа не е лукс, а необходимост“

Френският президент Еманюел Макрон яростно защити решението си да увеличи пенсионната възраст въпреки масовите протести и двойния вот на недоверие срещу правителството. Демонстрациите в страната продължават вече шесто денонощие, а задържаните във връзка с безредиците са стотици.

Пенсионната реформа не е лукс, не я правим за собствено удоволствие, а от необходимост, заяви в обръщението си към нацията френският президент Еманюел Макрон и подчерта, че тя ще влезе в сила до края на годината, като този ход цели предпазването на социалната система в страната от колапс.

Изявлението на държавния глава идва на фона на невиждани по мащаб протести, последвали решението на кабинета да използва вратичка в конституцията, за да прокара спорния законопроект без гласуване в парламента. Демонтрациите продължават шесто денонощие без прекъсване, на много места се стигна и до открити сблъсъци с органите на реда.

По повод протестите Макрон заяви, че хората имат пълното право да изразят мнението си и то е взето предвид, но подчерта като недопсустимо прибягването до произвол и насилие.

Деветият кръг на общонационалната стачка ще се проведе в четвъртък, но Франция вече е на практика блокирана. Парализиран е транспортът, здравните услуги и дори сметосъбирането. Заради блокада на рафинериите над 13 на сто от френските бензиностанции останаха без гориво, а там, където все още има бензин, се образуват километрични опашки.

Основният мотив на протестиращите е недемократичният според тях подход на президента Макрон в прокарването на реформите и управлението на страната. На фона на кризата, се повдигна и въпросът дали предстоящото посещение на британския крал Чарлз III не е истинският приоритет за властта, която се фокусира върху него вместо да реши проблемите на народа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани