Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шведският парламент прие закон за присъединяване на страната към НАТО

[post-views]
Две жени бяха убити при атака в училище в Швеция

Шведският парламент прие днес закон за присъединяване на страната към НАТО, след като нейната кандидатура бъде подкрепена от всички 30 държави членки на алианса, предадоха световните агенции.

Швеция и съседна Финландия подадоха молби за членство в НАТО след руската инвазия в Украйна миналата година. Процесът на присъединяването им обаче е блокиран от Турция и Унгария, отбелязва Ройтерс.

349-членният Риксдаг, еднокамарният шведски парламент, одобри закона с голямо мнозинство. 269 депутати гласуваха „за“ при 37 – „против“. 43 народни представители не присъстваха в залата, съобщи АП.

Против присъединяването на Швеция към НАТО се обявиха само две малки формации – Лявата партия и Зелените.

Ако бъде приета в Северноатлантическия алианс, северната държава ще сложи край на своята датираща от два века политика да не се присъединява към военни съюзи, посочва Ройтерс.

„Членството в НАТО е най-добрият начин да бъде гарантирана сигурността на Швеция“, каза по време на дебатите в парламента преди гласуването министърът на външните работи Тобиас Билстрьом. Той каза, че е оптимист, че процесът на присъединяването ще е приключил преди срещата на върха на алианса през юли в Литва.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че страната му ще задвижи процедурата по одобряване на кандидатурата на Финландия, но не и на тази на Швеция. Унгарският парламент каза, че ще гласува на 27 март закона за ратифициране на споразумението за присъединяване на Финландия, но засега няма планиран вот за това с Швеция, отбелязва Ройтерс.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани