Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Поредна нощ на протести във Франция – 175 полицаи бяха ранени при възникналите безредици

[post-views]
Поредна нощ на протести във Франция – 175 полицаи бяха ранени при възникналите безредици

Поредна нощ на протести във Франция. Десетият кръг от общонационалната стачка срещу спорната пенсионна реформа беше белязан от нови сблъсъци между демонстрантите и органите на реда. 175 полицаи са ранени при безредиците, съобщиха от Министерството на вътрешните работи в Париж.

Близо две седмици след като френското правителство прие разбунилата духовете пенсионна реформа, заобикаляйки парламента, градусът на напрежение в страната остава висок. Синдикатите продължават стачните си действия и по всичко личи, че нямат намерение да отстъпят. Крачка назад отказва да направи и президентът Макрон и примката около него все повече се затяга.

Над 740 хиляди души участваха в десетия кръг на демонстрациите във вторник, сочат официалните данни на правителството, докато синдикатите съобщават за над 2 милиона. При възникналите размирици в сърцето на Париж има ранени, а 27 души са задържани. Демонстранти палиха контейнери за боклук, хвърляха различни предмети срещу органите на реда и издигаха барикади в столицата. За сблъсъци и нанесени материални щети се съобщава още в Нант, Рен, Лил, Бордо, Кален, Дижон, Тулуза, Страсбуг и Кан. На много места се наложи полицията да използва водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Припомняме, че над 13 хиляди полицаи бяха мобилизирани, за да пазят обществения ред, като само в столицатата броят им надхвърли 5 хиляди души. Ефект обаче нямаше, коментират местните медии и подчертават, че фокусът на стачката става все по-широк и вече не става дума само за пенсиите, а за инфлацията, високата цена на живот и не на последно място – редица спорни действия на президентската администрация. Ситуацията става все по-трудна за контрол, а следващата седмица се подготвя нова общонационална проява.

Ако има нещо позитивно, с което да се запомни вчерашният протест, то е, че улиците на Париж най-сетне ще бъдат разчистени от тоновете боклук, след като работиците от сметосъбирането решиха да прекратят стачката си, продължила повече от 20 дни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани