Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Сблъсъци в джамията Ал-Акса в Ерусалим – подробности

[post-views]
Израелски заложник на „Хамас“ бе обявен за мъртъв, бил е убит на 7 октомври, а тялото му – откарано в Газа

Сблъсъци избухнаха в джамията „Ал-Акса“ в Йерусалим рано в сряда, когато израелската полиция заяви, че е влязла, за да разпръсне „агитатори“ – ход, осъден като „безпрецедентно престъпление“ от палестинското ислямистко движение „Хамас“.

„Хамас“, което управлява ивицата Газа, призова палестинците на Западния бряг „да отидат масово в джамията Ал-Акса, за да я защитят“.

Израелската полиция заяви, че е влязла в джамията, за да разгони „агитаторите“, които са носели пръчки и камъни.

Комплексът на джамията в анексирания от Израел Стар град на Източен Йерусалим и преди е бил свидетел на сблъсъци и насилие между палестинци и израелци, особено по време на мюсюлманския свещен месец Рамазан, който привлича десетки хиляди поклонници в Ал-Акса.

Свещеният мюсюлмански обект е построен върху така наречения от евреите Храмов хълм – най-свещеното място на юдаизма.

Поредната проява на насилие идва почти в средата на Рамазана и в момент, когато евреите се готвят да празнуват Пасха от сряда вечерта.

Израелската полиция разпространи видеоматериал, на който се виждат експлозии на фойерверки в джамията и фигури, хвърлящи камъни.

След обявяването на сблъсъците в Ал-Акса, според журналисти на АФП и свидетели, от северната част на Ивицата Газа са изстреляни няколко ракети към израелска територия.

Журналисти на АФП заявиха, че са видели три ракети, изстреляни отдалеч, а свидетели казаха, че са видели други, а израелската армия съобщи, че в няколко израелски градски центъра около Ивицата Газа са били задействани предупредителни сирени за ракети.

Източник: БГНЕС

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани