Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Наземен робот с оръдие и дрон за разузнаване

[post-views]
Наземен робот с оръдие и дрон за разузнаване

Великобритания започва тестовете на тежки наземни мобилни машини без екипаж. Целта на тестовете е да се разбере какво може да се постигне на бойното поле с безпилотните наземни платформи и какъв е техният потенциал в близките 10, 20 или 30 години. Една от платформите, включени в изпитанията, е известна като ROBUST. В продължение на две седмици машината премина през „строги“ изпитания в Отдела за бронирани изпитания и развитие на британската армия.

В случая на подробни тестове бяха подложени наземни безпилотни бронирани машини с тегло над 5 т. Целта беше да се оцени скоростта им по терени с различна сложност, както и възможностите на комуникационната система. ROBUST е продукт на израелската отбранителна индустрия и за първи път машината беше представена публично през юни 2022 г. Компанията „Елбит“ разработи колесния робот в сътрудничеството с Дирекцията за научни изследвания и развитие на отбраната на Израел. Машината притежава автономна оръдейна кула с оръдие, система за активна защита Iron Fist („Железен юмрук”), както и система за управление на огъня и система за управление на мисията.

„Железен юмрук“ е израелска система за защита на танкове от противотанкови ракети и реактивни гранати, както и от снаряди, изстреляни от оръдия калибър 90 мм, 105 мм, 120 мм и 125 мм.

Системата създава над танка защитна полусфера, която проследява с помощта на радара потенциалните заплахи и унищожава изстреляните срещу машината  ракети. Компанията производител е провела изпитания, при които „Железен юмрук“ прехваща и унищожава снаряди, изстреляни от оръдия калибър 120 мм и 125 мм. С тази система вече повече от 10 години са оборудвани и бойната машина на пехотата „Брадли“, и бронетранспортьорът „Страйкър“ на американската армия. Обмислят се варианти системата да се интегрира и на много по-леки машини.

Заплахите, след като се засекат и започне проследяването им, се унищожават с пускови установки с два или повече заряда прехващачи. Зарядите могат да се увеличат до шест. Тези заряди на практика пресрещат във въздуха заплахите и ги ликвидират.

ROBUST е роботизирана бойна машина (M-RCV), колесно превозно средство 6х6 със значителни размери, което позволява на пехотинците, ако се наложи да влязат в него по задната му рампа, но така или иначе, то е създадено само като безпилотна система. Тази машина няма кормилни лостове. Маневрирането се получава в резултат на различната скорост на колелата. Машината е толкова повратлива, че може да завие на място, което е предимство особено по тесните горски пътища или в гъсто населени градски райони.

Все още не са известни всички технически данни, но се предполага, че двигателят е дизелов с мощност 288 к. с. „Виртуалният шофьор“ на ROBUST разполага с пълен режим на автономно управление с визуално и термично наблюдение и откриване на препятствия. Със сигурност в управлението на машината е заложен и изкуствен интелект, защото тя е способна на глобално автономно планиране на маршрута и настройка на следване на пътя в реално време. Вътре, в свободното пространство на ROBUST, има роботизирана ръка, която държи минидрон, който при необходимост лети около него за разузнаване и осигурява по-голяма ситуационна осведоменост. Дронът излита и каца вертикално. При кацане той се доближава до роботизираната ръка и тя „го улавя“ отново и го прибира в машината. Вътре, ако е необходимо, се сменя батерията на дрона.

Автономният купол на ROBUST е снабден с оръдие 44 мм и картечница 7, 62 мм. „Виртуалният стрелец“ автономно разпознава целта, автоматично проследява множество цели, има интелигентен огневи план и си подрежда целите по приоритет. Куполът на машината може да бъде снабден и с противотанкови ракети. На четирите му ъгъла са антените на радара и сензорите, свързани със системата за активна защита „Железен юмрук“.

Бойна бронирана машина с титанов оръдеен купол

Отбранителната индустрия на Обединените арабски емирства разработи и представи модулната бронирана бойна машина „Енигма“. Тя е колесна 8х8. „Енигма“ може да изпълнява контролни и командни функции, а също така и да се превръща в бойна машина, въоръжена с 30-мм оръдие, монтирано на титанов купол. Вози 11 души, тежи 28 т и притежава високи мобилност и издръжливост при сурови метеорологични условия. Има две витла, плава и преодолява успешно водни прегради. „Енигма“ е проектирана и изградена на 100% с местни ресурси и е шедьовър на инженерната мисъл според експертите.

Проектирана е да бъде съвместима с различни оръжейни системи. Това включва интегрирането на олекотената гаубица  M777 калибър 155 мм на „БАЕ Системс“, както и купола на „Рейнметал“ „Скай Рейнджър“ с 35-мм автоматично оръдие за противовъздушна отбрана.

В конфигурацията с гаубицата оръдието е поставено върху „Енигма“ и може да се развръща бързо на мястото за стрелба, стъпвайки здраво върху земята, без да застрашава машината с тежкия си откат. Предвижда се тази самоходна артилерийска система да изстрелва до шест снаряда в минута на дистанция над 30 км. С купола „Скай Рейнджър“ на покрива „Енигма“ може да произвежда до 200 изстр./мин срещу различни въздушни заплахи, на разстояние 4000 м.

Автоматична система изстрелва 12 ракети за по-малко от 60 сек

Ракетната система за многократна стрелба MLRS на американската армия, базирана върху изпитаната верижна платформа М270, беше модернизирана до най-съвременно ниво, включително и за стрелба с прецизни боеприпаси. Екипажът на системата е от трима души – водач, стрелец и командир. MLRS има дължина 6, 6 м, ширина 2, 7 м и тегло 25 т. Носи 12 ракети, опаковани по шест в две секции. Новата кабина на системата е много по-защитена от мини и самоделни взривни устройства.

Това е силно мобилна ракетна артилерийска система, която  се произвежда в САЩ и в Европа – от международен консорциум между Франция, Германия, Италия и Великобритания, и е на въоръжение в 15 държави по целия свят. Системата изстрелва ракети „земя–земя“ и 2 ракети  ATACMS. Тази ракета тежи 1, 67 т, дълга е 4 м, има диаметър 61 см и максимален обсег на стрелба 300 км. MLRS може да изстреля 12 ракети за по-малко от 60 сек на разстояние 60 км. Пусковата установка на системата е високоавтоматизирана за самозареждане и самонасочване, има и компютър за управление на огъня. Двигателят е дизелов с мощност 600 к. с., а оптималната скорост на придвижване в пресечена местност е 64 км/ч.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани