Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първа конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа в Букурещ

[post-views]
Първа конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа в Букурещ

Първата конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа ще се проведе днес в сградата на Националния военен кръг в Букурещ.

Първа конференция за сигурността на Черноморския регион под егидата на Кримската международна платформа в Букурещ
Сградата на Националния военен клуб в Букурещ/ Снимка: Официална Фейсбук страница на Националния военен клуб в Букурещ

“Платформата е инициатива на Украйна, стартирана в Киев на 23 август 2021 г., и насочена към укрепване на политиката на непризнаване на незаконното анексиране на Кримския полуостров. Конференцията в Букурещ е първият път, когато Румъния и Украйна организират съвместно събитие от такъв мащаб, посветено на Черно море. Събитието ще се проведе в румънската столица в резултат на искането за подкрепа от Украйна, която не можа да бъде домакин на конференцията на своя територия. Това е още едно доказателство за солидарността, която Румъния проявява към Украйна”, отбелязват от румънското външно министерство.

Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана, генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич, генералният секретар на Организация за демокрация и икономическо развитие Алтай Ефендиев, както и чуждестранни делегации от над 20 държави, сред които България, Украйна, Република Молдова, Германия, Франция, Литва, Латвия, Словения, Словакия, Чехия, Унгария, Турция, Люксембург, Финландия, Холандия, Черна гора, Република Северна Македония, Грузия, ще се включат във форума. Страната ни ще бъде представена от външния министър Николай Милков.

Външни министри и високопоставени представители от седем други държави и международни организации ще участват в конференцията онлайн (Швеция, Гърция, Испания, Япония, Австралия, Гватемала, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа – ОССЕ). Общо над 250 представители от 30 държави ще се включат във форума в Букурещ.

Основен акцент по време на дискусиите ще бъде поставен върху настоящата ситуация в Черно море. Ще бъдат търсени решения за руската блокада на свободата на корабоплаването, както и начини за засилване на практическото сътрудничество в областта на отбраната между черноморските крайбрежни държави в отговор на агресивната война на Русия, се казва в прессъобщение, изпратено до БТА. Приоритетно ще се разглеждат и проблемите, свързани с информационната война и кибератаките.

Дискусиите ще преминат в три тематични панела: „Научени уроци: пълномащабно нахлуване на Руската федерация в Украйна, многоизмерното му въздействие и уроци за демократичния свят”, “Планирайте за днес. Незабавни отговори на настоящите заплахи и предизвикателства в разширения Черноморски регион“, “Бъдеща конфигурация. Какво е бъдещето на регионалната сигурност в Черноморския и Азовския регион? Към евроатлантическа стратегия за стабилен, сигурен и проспериращ Черноморски регион“.

В рамките на деня в Букурещ дипломат номер едно на Румъния Богдан Ауреску ще бъде домакин и на втората тристранна среща Румъния – Украйна – Република Молдова по въпросите на сигурността. Тя ще е на ниво външни министри, но дипломат номер едно на Украйна ще се включи виртуално от съображения за сигурност, стана ясно броени часове преди събитието.

В телефонен разговор с Богдан Ауреску в навечерието на срещата Дмитро Кулеба обяви, че по настояване на президента Зеленски ще остане в Украйна и ще се включи онлайн, „заради последните събития, свързани с хода на агресивната война, предизвикана от Руската федерация“, съобщиха от румънското МВнР. Кулеба ще посети Букурещ на по-късен етап, стана ясно още от разговора между двамата дипломати. В тристранната среща днес участие ще вземат и министрите на отбраната на трите държави.

Първата тристранна среща се проведе на 15 септември 2022 г. в Одеса и беше с участието на министрите на енергетиката и представители на енергийни компании от трите държави. Тогава акцентът беше поставен върху незабавните мерки за подкрепа, необходими на Украйна и Република Молдова, за да посрещнат зимния сезон, но също и върху дългосрочните мерки за укрепване на тяхната енергийна сигурност.

Източник: bta.bg

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани