Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Командирът на Военноморските сили на България: Готови сме технически да поемем морската координация на НАТО в Черно море

[post-views]
Командирът на Военноморските сили на България: Готови сме технически да поемем морската координация на НАТО в Черно море

България е готова технически и с личен състав, за да поеме морската координация на Черно море от Обединеното военноморско командване на НАТО в Нортууд, Великобритания. Това заяви в специално интервю за БТА командирът на Военноморските сили на България – контраадмирал Кирил Михайлов. “Оттук нататък е въпрос на политическо решение тази функция да бъде трансферирана в България”, уточни Михайлов. 

Той беше на двудневно посещение в Букурещ, където разговаря с командира на румънските военноморски сили, с министъра на отбраната на Румъния и с началника на отбраната на страната. “Изключително удовлетворен съм от това, което чух от тях, защото това, което те заявиха като позиции и виждане за региона на Черно море, съвпада с българската позиция. Ние сме единни в нашето разбиране, че на Черно море трябва да се отдели повече внимание в НАТО, тъй като Черно море и Черноморския регион е един от най-важните региони за НАТО в момента, а и в бъдеще”, подчерта контраадмирал Кирил Михайлов. В рамките на визитата си в румънската столица командирът на Военноморските сили на България проведе две срещи и с посланика на страната ни в Румъния Радко Влайков.

Ето какво сподели контраадмирал Кирил Михайлов в специално интервю за БТА.

Какъв беше поводът за визитата Ви в Румъния и какви срещи проведохте?

Поводът за визитата беше официална покана от командира на военноморските сили на Румъния вицеадмирал Михай Панаит. Връзките между военноморските сили на България и Румъния са изключително добри и такива обмени на визити на ниво командири на военноморските сили са традиционни между нашите флотове. Само преди седмица имахме възможност да бъдем заедно в София по време на Черноморския форум, който се проведе в столицата, и да дискутираме с други наши съюзници и със страните от Черноморския регион сигурността в Черно море. Вчера и днес продължихме този разговор, вече в двустранен формат, с адмирал Панаит. Смея да заявя, че нашите двустранни отношения във военната област в сферата на военноморските сили са може би най-добрите в сравнение с всички останали видове въоръжени сили просто, защото работим в една среда. Ние сме в морето заедно, имаме съвместни учения, разменяме си домакинството на ученията и през годините сме изградили разбирателство и доверие помежду си. То много ни помага в тази сложна ситуация, в която се намираме в момента.

Предвиждате ли нови съвместни двустранни и международни учения в Черно море? В края на март се включихте в румънско учение.

Предстоят няколко големи учения до края на годината. По-значимите от тях: първото е през месец юли в Румъния. Това е учението “Посейдон”. То е основно за подготовка на противоминните сили, двустранно е, отворено е за международно участие. Миналата година България беше домакин на учението. Тази година е ред на Румъния. Така че ще изпратим наши кораби да участват в учението през юли. След това, през есента, предстоят две по-големи учения. И двете са в България. Едното е водолазно, на което румънската страна ще изпрати свои участници. Най-голямото за годината е учението “Бриз”. То ще се проведе през октомври и там очакваме по-голям брой участници, както от Черноморския регион, така и от чужбина.

Черно море е ключово за сигурността на региона, особено на фона на войната в Украйна. На първата конференция за сигурността в Черно море, която се проведе в Букурещ в края на миналия месец, украинският външен министър заяви, че е време Черно море да се превърне в „море на НАТО“. Възможно ли е? И каква може и трябва да е ролята на България?

Черно море би трябвало да е море на всички. Моретата и океаните са нещо, което свързва държавите и те са този коридор, който дава възможност на икономиките да се развиват, а търговията да процъфтява. Не бива никой да си присвоява властта над което и да е море или океан. Те трябва да са достъпни за всички и всеки да може да се ползва от тях. Позицията на българските военноморски сили, а и на военноморските сили в държавите от НАТО, и това, което ние се опитваме да налагаме навсякъде, е свобода на корабоплаването. Това е изключително важно и трябва да бъде отстоявано на всяка цена, защото свободата на корабоплаването е това, което свързва държавите.

Докъде стигна идеята координационният център на НАТО за Черно море да бъде във Варна? Нещо, за което България настоява отдавна.

Военноморският координационен елемент е част от морския оперативен център на военноморските сили на България. Той функционира и дава изключително добри резултати със своята работа, особено в контекста на минната заплаха в Черно море. Той е напълно изградена, функционираща структура, която е готова да поеме морската координационна функция от командването на НАТО в Нортууд. Така че ние сме готови технически, готови сме с личен състав, който е подготвен и знае как да работи. Оттук нататък е въпрос на политическо решение тази фуннкция да бъде трансферирана в България.  

Войната в Украйна ли остава най-голямото предизвикателство пред вас?

Да, разбира се. Не можем да си затваряме очите за нещо, което се случва толкова близо до нашите граници. Войната е само на 300 км от границите на България и плаващите мини са само осезаемия резултат от тази война, който стига до нас. До този момент българските военноморски сили са реагирали на 39 сигнала за плаващи мини или миноподобни обекти. За щастие само четири от тях бяха реални. И четирите мини бяха унищожени от нашите специалисти, но ние не си позволяваме да оставим никой сигнал без внимание, защото това гарантира сигурността на корабоплаването, това създава увереност във всички, които използват морето за свое препитание и работа, че ние сме в състояние да им помогнем и си вършим задълженията така, както се очаква от нас.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани