Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Тайван организира първото си учение за резервистки

[post-views]
Китай поднови заплахите към Тайван

Четиринадесет тайванки, служили в армията, сложиха днес газови маски за първото обучение на жени резервисти, в момент, когато островът се стреми да подсили армията си срещу Китай, съобщи Франс прес.

През януари Министерството на отбраната на самоуправляващия се остров обяви, че за първи път ще позволи на повече от 200 бивши войници да се обучават като резервисти. Днес 14 жени се включиха в петдневно обучение в северния град Таоюан.

Говорителят на министерството Сун Лифан заяви пред репортери, че „първата група жени резервисти са готови да отделят от времето си, за да се върнат в казармата и да се обучават“.  „Смятам, че това е много важно, за да се гарантира сигурността на страната ни и да се покаже решимостта на народа“, добави той.

В Тайван мъжете подлежат на задължителна военна служба и след това се обучават в резерва. Жените също могат да се записват в армията, но досега не можеха да се обучават с резервите.

Тан Ми, която е станала агент по недвижими имоти, се е записала доброволка, защото „без държава няма дом“. „Затова съм тук, защото проблемите на страната засягат всички“, казва 26-годишната жена.

В началото на миналия месец Китай проведе учения за обкръжаване около Тайван, които засилиха натиска върху острова, който Пекин смята за една от своите провинции, която все още не е успял да присъедини към територията си. Ученията се проведоха в отговор на срещата между тайванската президентка Цай Ингвен и високопоставен представител на САЩ.

Пекин се противопоставя на всякакви официални контакти между Тайпе и чужди държави.

Военни анализатори призоваха Тайван да подготви населението си за евентуално нашествие, например като позволи на жените да се обучават. Депутатите от своя страна предложиха да им бъде наложена форма на военна служба.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани