Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Саби, шашки и шпаги във Военноморския музей

[post-views]
Саби, шашки и шпаги във Военноморския музей

Изложбата „Хладните оръжия в Българската армия – символ на доблест и чест (1878–1946 г.)“ е подредена по повод на 6 май

„Хладните оръжия в Българската армия – символ на доблест и чест (1878–1946 г.)“ – това е темата на изложбата, която Военноморският музей подготви за своите посетители в чест на празничния 6 май. При откриването на изложбата директорът на музея д-р Мариана Кръстева заяви: „Хладните оръжия са представени от саби, шашки, шпаги, палаши и кортици. Те са от фонда на Националния военноисторически музей – София, както и такива, които се съхраняват в нашия музей. Показаните артефакти са запазени от поколения наследници на български офицери от различните родове въоръжени сили (артилерията, кавалерията, пехотата, Въздушните войски и противопожарната служба), като акцент е поставен и върху хладното оръжие на флотските ни офицери от Освобождението до края на монархическия период. Впечатляват както орнаментиката върху хладните оръжия, така и надписите върху сабите и кортиците: „С НАМИ БОГЪ“ и „ЗА ЦАРЯ И ОТЕЧЕСТВОТО“.

Богатият графичен и снимков материал разказва и за промените в символиката на различните декорации върху хладното оръжие през различните периоди. В изложбата са показани генералски (и една дипломатическа) саби и шпаги, в това число и сабята на генерал-майор Константин Кирков – началник на Флота от 1914 до 1919 г. С интерес посетителите се спират пред сабята на контраадмирал Иван Вариклечков, командвал Флота от 1933 до 1935 г. и от 1937 до 1939 г., която впечатлява с изящната си изработка и с позлата на орнаментите.

Както е известно, първият главен редактор на „Военни известия“ (предшественикът на „Българска армия“) е генерал-щабният офицер подполковник (по-късно генерал-майор) Илия Панайотов Димитриев (1855–1932 г.). Неговата генералска шпага също е представена на изложбата. На откриването присъстваха заместник-началникът на Щаба на ВМС капитан I ранг Ваньо Мусински, капитан II ранг Алберто Росати, представител на ВМС на Италия у нас, военнослужещи, офицери от запаса, колеги и приятели на музея.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Атанас Панайотов

Най-ново

Единична публикация

Избрани