Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С две професии в сърцето

[post-views]
С две професии в сърцето

Подполковник Ради Радев – началник на Гвардейския представителен духов оркестър и главен диригент на Българската армия получи наградата „Златно перо“. По този повод разговаряхме с него за отличието, за бъдещето на военните оркестри и за предизвикателствата, пред които са изправени военните ни музиканти днес.
„За мен тази награда носи едно голямо признание, което обаче е и признание за военните оркестри и най-вече за Гвардейския представителен духов оркестър, който аз ръководя. Такава награда за първи път влиза във военните среди и тя представлява голямо признание за културата в Българската армия, култура, която винаги е съпровождала българския войник. Една такава награда показва, че ние военните музиканти, имаме шанс да доказваме своя професионализъм и своето място в българската музикална култура“, каза специално за вестник „Българска армия“ подполковник Радев.
След няколко дни ще отбележим празника на военните оркестри, за това какво символизира този ден, главният диригент на БА сподели, че показва уважението на армията към военните оркестри.
„Всъщност за военните музиканти този ден е важен, защото те получават своето заслужено признание. Не че тогава не работят, дори напротив, много пъти именно тогава имаме професионални изяви, но това е денят, в който се говори за военните оркестри, защото те имат сериозен принос за емоцията на българския войник, за неговото изграждане като личност и с музиката и културата, която военните оркестри носят винаги със себе си, те са спомагали за цялостното изграждане на Българската армия. И един такъв деен е нужен, за да може всеки от нас, военните музиканти, да си направи равносметка и да се гордее, че носи военна униформа и защитава професията музикант. Много пъти съм казвал, че ние сме в една особена ситуация – от една страна, сме военнослужещи, но от друга страна, сме музиканти. Така носим двете професии в сърцето си и това е едно наистина голямо предизвикателство. Военните музиканти могат да се гордеят със своите постижения, а ние – сегашните музиканти, можем да се гордеем с всичко, което е направено преди нас от нашите предшественици“, каза още главният диригент на БА.
Най-голямото предизвикателство пред военните оркестри според него е правилното окомплектоване на съставите, защото през последните 20–30 години има сериозен спад на музиканти.
„Няма деца, които да учат в музикалните училища и да имат желание да се занимават и изучават специални предмети като тромбон, валдхорна, туба, саксофон, кларнет, тромпет. Всичко това изгражда оркестъра. Това вече ни липсва като ресурс и може би ще дойде моментът, когато именно поради това обстоятелство няма да можем да окомплектоваме по най-добрия и правилен начин оркестрите. Това касае не само военните, но и цивилните оркестри в България“, твърди подполковник Радев. По думите му трябва да се промени политиката на прием на деца в музикалните училища у нас, защото военните оркестри черпят кадри именно от тях.

Конкурсите за музиканти във войската се обявяват със заповед на министъра на отбраната. Явяват се млади момчета, но е важно да се отбележи, че да носиш в душата си музиката и да си облечен във военна униформа е много особена емоция. „Ние много се радваме, че при нас идват млади хора, които имат нагласата да са военни музиканти, но сме имали и случаи, когато много добри музиканти са приети на служба и след това се оказва, че те не се чувстват добре в униформа и напускат“, споделя с тъга маестрото.
Благодарение на военната музика и военните оркестри българите можем да се гордеем, че имаме маршове, създадени в славни времена, с които българският войник е влизал в бой да защитава родината си.

„Ние имаме музикална култура, която е на световно ниво. Имаме световно признати маршове, които, където и да сме били, винаги сме ги изпълнявали и всички наши колеги са се заслушвали и са аплодирали тези музикални произведения. Имаме достойна музикална култура, нашите капелмайстори, които са работили по онова време, са били високоерудирани хора, които са създали музикални произведения, с които да спечелят емоцията и на народа, и на българския войник и с тази цел да подкрепят духа на нацията“, казва още главният диригент на БА.

Гвардейският оркестър постоянно е канен да участва в мероприятия в страната и в чужбина. „Националната гвардейска част и гвардейският оркестър са сред най-важните будители в нашето общество. За мен е гордост да бъдем на сцената, където хората бурно ни аплодират и се радват на изпълненията ни. Правим всичко по силите си, при срещите ни с публиката, да внасяме нови музикални произведения, които да затвърждават професионализма ни“, споделя подполковник Радев. За празника на военните оркестри той пожела на колегите и подчинените си да бъдат здрави и да се гордеят, че носят униформата на българските военнослужещи. „Да защитават авторитета на нашата професия. Не е лесно да си военен музикант. Пожелавам на всички да бъдат първо здрави, а на колегите си и да пазят честта на военния музикант“, посочи в заключение подполковник Ради Радев.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани