Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Във Военната академия се провежда национален форум за Балканските войни

[post-views]
Във Военната академия се провежда национален форум за Балканските войни

Министърът на отбраната Тодор Тагарев изпрати поздравителен адрес до участниците.

Национална научна конференция ,,Балканските войни (1912 – 1913 г.): героизъм и трагизъм“  се привежда във Военна академия ,,Георги С.  Раковски“. Тя е под патронажа на министъра на отбраната и е част от Плана на Националния инициативен комитет за честването на годишнината.

Смисълът на уроците от историята идва, за да съумеем да преосмисляме действията си в настоящето, се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Тодор Тагарев. Той бе връчен на началника на академията генерал-майор Тодор Дочев от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов. Историята, посочва по-нататък министърът, може да бъде стабилна основа за изграждане на национално самосъзнание, което не трябва да губим и днес.

Във Военната академия се провежда национален форум за Балканските войни
Във Военната академия се провежда национален форум за Балканските войни

За първи път, двете войни се отбелязват в цялост, отбеляза полковник доц. д-р Димитър Ташков, заместник-началник на академията, който откри форума. По този начин се преустановява съществуващата досега практика да се премълчава и подминава случилото се през Втората балканска война (1913 г.). Дава се сметка, че освен от победите и славата, могат да се извлекат поуки и от трагизма, и от загубите на бойното поле.

Основният доклад  „Балканските войни и зараждането на българското военно академично образование“ бе на генерал-майор Тодор Дочев. Конференцията е в три панела  „Военни действия“, „Политика, дипломация и войните“ и „Човекът и войната“. По тези теми има повече от 40 доклада.  Сред участниците са именити професори и доктори на науките, учени, представители на академичния състав, на военните училища, на Министерството на отбраната и други ведомства, както и членове на военно-патриотични организации. Те акцентират върху разбирането, че участието на България в Балканските войни през 1912 – 1913 г. е една от най-славните страници в героичния военен летопис на страната, ярък израз на стремежа на народа към свобода и национално обединение. Изучаването и популяризирането на тяхната история е от първостепенно значение за формиране на съвременния български гражданин като личност с ясно историческо съзнание, чувство на отговорност към обществото и уважение към предците, бе общото мнение на участниците.

Във Военната академия се провежда национален форум за Балканските войни

По време на конференцията в академията бе открита фотоизложба „Велики дни – сломени дни“ за Балканските войни на Държавна агенция „Архиви“.Експозицията включва материали от българските държавни архиви, както и от националните архивни сбирки на Турция, Румъния и Черна гора.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани