Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С новости за Балканските войни завърши конференцията във Видин

[post-views]
С новости за Балканските войни завърши конференцията във Видин

Веднага след Освобождението със създаването на Земската войска започва активна подготовка за придобиване на разузнавателна информация извън пределите на България. Постепенно се развръщат и структурите в Министерството на войната. С изпращането на военни аташета в съседните страни политическото и военното ръководство на страната започва да получава необходимата информация в навечерието на Балканската война, а след това и в нейния ход, което улеснява много командирите при подготовката на операциите. Това стана ясно от доклада на бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов, заместник-председател на СОСЗР, на завършилата днес във Видин двудневна конференция, посветена на 110 години от Балканските войни през 1912-1913 г. Разбира се, тази тема не е докрай разработена по обясними причини. В този смисъл е и твърдението на генерала, че едва ли някой може да каже колко наши военни разузнавачи са загинали или безследно изчезнали по време на войните.

С новости за Балканските войни завърши конференцията във Видин

Конференцията е част от националния план за отбелязване на годишнината. Организира се от Министерство на отбраната, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Военноисторическата комисия, Община Видин и Регионалния исторически музей. За две новооткрити български военни гробища от Първата и Втората балканска война на днешните територии на Република Турция и Република Северна Македония говори д-р Калин Крумов от Кюстендил. България става жертва на геополитическата борба, а не толкова на грешките на политиците, бе гледната точка на д-р Пламен Димитров от Информационния център на МО. За голямата роля на БЧК при защитата на Видин говори Полина Петрова от Регионалния исторически музей.  Обзор на българската историография за Балканските войни направи Димитричка Колева от Военноисторическата библиотека на ВА „Г.С.Раковски“. Изказването на Стоил Съйков бе за участието на военния историк полковник Иван Стойчев в двете войни и неговата по-нататъшна кариера.

Участниците в конференцията поднесоха венец на паметника на генерал-майор Кръстьо Маринов, който се намира в парк Рова зад най-старата Видинска гимназия. Построен е по инициатива на ученичките от видинската гимназия и граждански комитет. Състои се от мраморен постамент и бронзов бюст. Ген. Кръстьо Маринов е ръководел героичната отбрана на Видин по време на Междусъюзническата война 1913 г.

Посетена бе и най-голямата историческа забележителност в град Видин. Това е крепостта, която е построена през втората половина на X век върху стени и кула, изградени по-рано. Заедно със заобикалящия я ров тя заема площ 9,5 дка. Крепостта е изграждана 3 века – от края на XI в. до края на XIV в. Изпълнявала е две функции и затова се състой от две основни части – жилищно-стопанска и отбранителна. За жилищно-стопанска част има предположения, че се е използвала за оръжейни складове, както и складове за храна. Предполага се също, че се е използвала като дом на владетеля на областта и неговата охрана. Отбранителната част се състои главно от ров и две оградни отбранителни стени с бойни кули по тях. В крепостта са открити останки от параклис.

Конференцията бе закрита от председателя на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков с благодарност към домакините и пожелания за нови такива прояви. Началникът на Военната академия генерал-майор Тодор Дочев подари на директора на Регионалния исторически музей д-р Христина Кирилова сборници от доклади и изказвания на научната конференция за 110 години от създаването на учебното заведение.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани