Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Да уловиш неуловимото

[post-views]
Да уловиш неуловимото

Кога и как пламва любовта, кога и как се възпламенява искрата към дадено хоби? Да речем към фотографията. Едва ли някой може строго научно и подредено логически да го обясни. Невъзможно е, защото неведоми са пътищата, които разкриват даден талант. У сержант Латинка Петрина от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово страстта към фотографията пламва случайно и магията да търси с фотоапарат в ръка неуловимото във всеки житейски миг в армията и в живота я държи и до днес. „Всичко започна случайно. Бях на мисия в Ирак, купих си малко фотоапаратче „Сони“ и започнах да си снимам храната и блюдата, които си приготвях там. Явно именно тогава магията към фотографията ме е завладяла. По-късно, през 2013 г. имаше учение на НАТО у нас, на полигон „Ново село“. Получих задача да го снимам. Това ми беше първото бойно кръщение във военната фотография“, спомня си началото сержант Петрина. И признава, че няма завършен фотографски курс или някакво друго специализирано образование в това отношение. Но казва, че има набито око-тоест, вижда това, което друг едва ли би забелязал и се стреми да го увековечи на кадър. Не крие, че се учи от майсторството на колежката си от МО Вяра Йовева, от която е търсила съвети и напътствия как да стане по-добра в този занаят.

Вгледайте се внимателно в нейните снимки, които ви предлагаме днес. И ще видите, че зад самоходните артилерийски установки и бронираната техника, излизащи на позиция, зад стрелящите противотанкисти стоят не само хладна стомана и зловещи оръжия, а мъже и жени с характери, готови да бранят с цената на всичко българската земя. Това са неуловими мигове от нейната художествена фотография, които е запечатала сержант Петрина. Или голите женски тела, символизиращи вечния стремеж към красота и съвършенство на нежната, а вероятно и по-добрата половинка на човечеството. И ми се струва, че не е случайно съпоставянето на тези два контрапункта-единият, при който загиват и другият, при който се раждат човешки животи.
Иначе това е четвъртият й фотоапарат, откакто се е отдала на хобито си да снима. И всичките са „Сони“, казва, че никога не изневерява на тази марка. Последният е сред последните писъци на фотографската техника. И е много скъп. Струва няколко хиляди. Всичко си купува сама, но парите едва ли имат значение, след като магията да не пропуснеш прекрасните скрити мигове в живота на тази Земя …е обсебила сърцето ти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found