Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Планът на Япония е в ход, започва изпускането на водата от АЕЦ „Фукушима“

[post-views]
Япония и Украйна обещаха да не оставят безнаказани „военните престъпления и други жестокости“, извършени по време на руската инвазия

Япония задейства плана си за изпускане на водата от авариралата АЕЦ „Фукушима“ в Тихия океан. Процедурата започва по план в четвъртък, 24 август, ако метеорологичните условия го позволяват, обяви японският премиер Фумио Кишида.

Токио планира да изхвърли в Тихия океан над 1 милион тона радиоактивна вода от АЕЦ „Фукушима“, която аварира при мощното земетресение в Япония и последвалите вълни цунами през март 2011 г.

Планът за действие беше приет от японското правителство преди 2 години и получи одобрението на Международната агенция за атомна енергия през юли. Водата е пречистена от опасни субстанци, но все пак продължава да съдържа тритий – радиоактивен изотоп на водорода, който не може да бъде премахнат дори с най-модерните технологии.

Експертите предупреждават, че концентрацията му в момента не представлява опасност за човешкото здраве, но страните от региона, начело с Китай, остро разкритикуваха решението на Токио.

Операцията ще продължи с години, а притеснения изразиха и от местаната риболовна индустрия, като заявиха, че изпускането на АЕЦ „Фукушима“ ще се отрази неблагоприятно на бизнеса и в Япония, и в чужбина. Още повече, че преди месец Пекин забрани вноса на хранителни стоки от 10 японски префектури, а сега и властите в Хонконг наложиха строги мерки на контрол върху вноса на морски храни от Япония.

Най-ново

Единична публикация

Избрани