Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Необходими са способности за борба с дезинформацията

[post-views]
ВА „Г.С. Раковски“ е домакин на едноседмичен семинар, посветен на стратегическите комуникации и хибридните заплахи

Вече имаме разработена концепция за конкретни действия, каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов при откриването на международния семинар във ВА „Г. С. Раковски“

Необходими са способности за борба с дезинформацията
Заместник-министър на отбраната генерал Атанас Запрянов

Несправедливата и непровокирана война, която Русия води срещу Украйна, промени архитектурата за сигурност на Европа, но според мен  и на целия свят, каза заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант от запаса Атанас Запрянов. От името на министъра на отбраната Тодор Тагарев той приветства участниците в едноседмичен семинар в сферата на стратегическите комуникации и хибридните заплахи, организиран от Колежа по международна сигурност към американския Национален университет по отбрана в партньорство с Дипломатическия институт при министъра на външните работи и Военната академия „Г. С. Раковски“.

Един от приоритетите на МО

е да се изградят способности в информационното пространство за борба с дезинформацията, посочи заметник-министърът. Вече има концепция за организиране на структурите за стратегическа комуникация и в момента сме в процес на развиване на нови способности, каза още той. Тук, допълни заместник-министърът, е директорът на Информационния център на МО полковник от запаса Владимир Миленски, който ръководи разработването на тази концепция.

На този семинар участниците трябва да получат обучение за стратегическа оценка и планиране при сложни заплахи, свързани със сигурността, подчерта заместник-министърът, и да могат да развият умения и колективни способности за разработване на стратегии и действия срещу неконвенционалните заплахи независимо дали идват от държави, или не. Като определен плюс той определи разнообразието на аудиторията от държавни експерти с професионален интерес в области като стратегически комуникации, публична дипломация, борба с хибридни заплахи, управление на кризи и др. Това

разнообразие от участници

е необходимо, защото заплахите за сигурността стават все по-всеобхватни и с много аспекти, включително с въздействие върху Въоръжените сили, обясни заместник-министър Запрянов. Той изрази увереност, че разработената от Колежа по международна сигурност аналитична рамка ще помогне на участниците в това начинание, както се изрази, ще им помогне да разработят всеобхватна стратегия в това обучение. И допълни – очакваме от вас да разработите концепция, по която да започнем конкретни действия и която да покаже на нашите правителство и общество как да се борим с превръщането на информацията в оръжие, което представлява заплаха за съществуването и за самото естество на нашата демокрация. Заместник-министърът очаква да чуе тези предложения в петък. В този смисъл той подчерта ролята на Военна академия „Г. С. Раковски“ и благодари за отличното домакинство.

Участниците бяха поздравени от заместник-началника на академията по учебната част полковник доц. д-р Димитър Ташков. От името на началника на ВА „Г. С.Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев той пожела успех на семинара, като изрази увереност, че семинарът ще бъде много полезен за представителите на различните министерства.

Необходими са способности за борба с дезинформацията
Заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова

По предложение на д-р Дейвид Уко от Колежа по международна сигурност с едноминутно мълчание бе почетена паметта на загиналите при атентатите преди 22 години на 11 септември 2001 г. в САЩ. България, посочи в словото си заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, е застанала

плътно до САЩ в борбата с тероризма

и екстремизма във всички негови форми. Като много важна днес тя определи борбата с хибридните заплахи. Това според нея изисква сложна трансформация в технологиите, включително в дигиталната сфера, където хибридните атаки носят най-много рискове. След началото на войната на Русия срещу Украйна има активизиране на хибридните заплахи, каза заместник-министър Димитрова и изрази мнение, че е необходимо обединение на усилията срещу тях, както направихме с коронавируса. Тази война, отбеляза тя, е първата в историята, в която се включват изкуственият интелект и технологиите за събиране на големи масиви от данни. Според нея Русия не е единствената в света, която инвестира в подобни техлологии срещу мира в света.

Зловредните действия на Русия

каза заместник-министър Димитрова, са предизвикателства пред нашата сигурност и искат да подкопаят демократичния ни ред. Тя прогнозира, че нашите институции може да бъдат отново обект на атаки и да бъдат подложени на изпитания преди предстоящите местни избори и по-нататък при президентските. Според нея нашите партньори в Черноморския регион и Западните Балканите са особено уязвими от руски, китайски и други атаки. Тя се спря на разпространението на риторика против Запада, ЕС и НАТО и подчерта необходимостта от продължаване на европейския механизъм за взаимна подкрепа. Борбата за сърцата и душите на нашите хора трябва да бъде в центъра на нашите усилия, бе категорична заместник-министър Димитрова. В момента, каза тя, се разработва всеобхватен инструментариум за борба с кибератаките и дезинформацията в глобален мащаб. Като основен приоритет бе определено осигуряването на достъп до надеждна информация и постигане на устойчивост на обществото спрямо новите заплахи. За да има резултат обаче трябва да се изгради необходимият капацитет, смята заместник-министърът, като тук включи не само държавата, но и неправителствения сектор. Тя съобщи, че България се е присъединила към Центъра за борба с кибератаките и киберзаплахите в Хелзинки. Заедно с нашите съюзници трябва да се подготвим в дългосрочен план за една високоинтензивна среда на кризи и заплахи, което изисква инвестиции в изграждането на човешкия капитал и на технологичните иновации, посочи тя. И накрая отбеляза, че „никаква конкуренция не може да бъде спечелена, включително в тази област, без ефективна армия и дипломация!“.

Необходими са способности за борба с дезинформацията
Андреа Брулет-Родригез –  заместник-ръководител на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София

За нас е гордост да работим с България за защита от тези заплахи, посочи в приветствието си г-жа Андреа Брулет-Родригез – заместник-ръководител на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София. Целта ни е да засилваме обществената устойчивост чрез програми за медийна грамотност, нарастване на способностите за управление при кризи, подобряване на сътрудничеството ни при кибератаки, каза още тя. По-нататък семинарът продължи с лекции и дискусии по конкретни проблеми на борбата с дезинформацията.

Актуализират възлагането на военновременни задачи

След 2021 г. са създадени нови или са закрити съществуващи държавни органи и административни структури с актове на Народното събрание и Министерския съвет, за които няма възложени военновременни задачи или за които не са актуални задачите по действащото постановление. Настъпиха и изменения в наименованията на някои министерства и ведомства. Това е наложило промени в Постановлението на Министерския съвет за възлагане на военновременни задачи по отбраната на страната на държавните органи, органите на местното самоуправление и местната администрация.

С промяната на постановлението се цели коректно формулиране на военновременните задачи по отбраната на страната, съобразени  с динамиката на средата на сигурност, с проведените Стратегически преглед на системата за защита на националната сигурност и Стратегически преглед на отбраната, измененията в административните структури и органи на изпълнителната власт. Включват се всички нови и преструктурирани държавни органи и административни структури, създадени с актове на Народното събрание и Министерския съвет, които не попадат в  обхвата на сега действащото постановление. Отразяват се съюзните ангажименти на страната при формулирането на актуалните военновременни задачи, се посочва в частичната предварителна оценка на въздействието, която се прави в такива случаи. Смята се, че този процес ще подпомогне и работата по актуализацията на Държавния военновременен план, и неговото ресурсно осигуряване и ще създаде предпоставки за устойчивост на доставките на стоки и услуги както за националните и  съюзните въоръжени сили, така и за населението.

В семинара участват държавни експерти с професионален интерес в области като стратегически комуникации, публична дипломация, борба с хибридни заплахи, управление на кризи и др.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Спирдон Спирдонов

Най-ново

Единична публикация

Избрани