Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна вече удря с ракетите ATACMS

[post-views]
Украйна вече удря с ракетите ATACMS

Многократно обсъжданата доставка на американски ракети ATACMS за Украйна вече се е случила и те са влезли в действие. През тази седмица украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ATACMS „са се доказали“. С тях са нанесени тежки поражения на две руски летища в окупираните от Русия украински райони. Девет хеликоптера, ракетна установка за противовъздушна отбрана и друго оборудване са били унищожени, пистите са били засегнати и са нанесени големи загуби на руските сили, съобщава украинската армия.

Украинските сили използваха за първи път доставени от САЩ ракети с голям обсег ATACMS, нанасяйки тежки поражения на две летища в окупираните от Русия райони, съобщи „Ройтерс“. Президентът Володимир Зеленски заяви във вторник, че оръжията са се „доказали“. По-рано украинските военни съобщиха за успешни атаки срещу летища близо до Луганск в източната част на Украйна и в Бердянск на юг, край Азовско море, без да уточнят използваните за тях оръжия. „Днес специални благодарности на САЩ. Нашите споразумения с президента Байдън се изпълняват. Много точно – ATACMS се доказаха“, заяви Зеленски в ежедневното си вечерно обръщение към украинците.

Ракетите ATACMS може да променят хода на войната в Украйна

Киев многократно е искал от администрацията на САЩ ATACMS (Армейски тактически ракетни системи). „Надяваме се, че ATACMS значително ще подобрят възможностите на Украйна на бойното поле, без да рискуват нашата собствена бойна готовност“, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън. Според военни експерти ракетите ще променят хода на война, позволявайки на украинските сили да прекъснат досега недостижими линии за доставки, да достигнат въздушни бази и железопътни мрежи, използвани от Русия в окупираните територии.
Девет хеликоптера, ракетна установка за противовъздушна отбрана и друго оборудване са били унищожени, пистите са били засегнати и са нанесени големи загуби на руските сили, съобщава украинската армия. Министерството на отбраната на Русия не споменава използването на ракетите, посочва „Ройтерс“.
Коментарите на Зеленски отбелязват първото потвърдено използване в Украйна на ATACMS, която може да прелита разстояние от 310 км. Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк заяви, че е започнала нова глава от войната. „Вече няма безопасни места за руските войски в… международно признатите граници на Украйна“, написа той в X. Говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви пред националната телевизия, че ракетите вече правят „възможно да се поразяват цели безупречно, с голяма точност, без да се дава никакъв шанс на врага“.

Западните партньори на Киев бяха внимателни при доставянето на ракети с голям обсег, необходими за неговото продължаващо вече четвърти месец контранастъпление, страхувайки се, че това ще провокира Кремъл. Но Игнат каза, че Украйна спазва обещанията си да не използва ATACMS на руски територии. „Но никой не ни спира да освободим нашата територия, както демонстрира днес тази успешна атака“, добави той.
ATACMS са предназначени за „дълбока атака на вражески сили от втори ешелон“, се казва в уебсайт на американската армия, и могат да бъдат използвани за атака на обекти доста зад фронтовата линия. Позовавайки се на двама неидентифицирани американски служители, Си Ен Ен съобщи, че Вашингтон тайно е доставил ATACMS в Киев. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани