Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Флотът чества Никулден

[post-views]
Флотът чества Никулден

С рибен курбан военните моряци нагостиха гражданите и гостите на Варна и Бургас

Рибен курбан приготви на Никулден във Варна личен състав от Военноморските сили (ВМС), използвайки войскови походни кухни пред православния храм „Св. Николай Чудотворец” и на рибарското пристанище „Карантината” в квартал Аспарухово. Курбанът, който беше раздаден на гражданите и гостите на града, беше част от проявите, с които флотът отбеляза Никулден. Пред храма „Св. Николай Чудотворец” се проведе военен ритуал и беше отслужен молебен за здравето и силата на всички моряци по случай на църковния празник на Св. Николай Мирликийски – закрилник на моряци и рибари. В ритуала участваха Представителният духов оркестър на ВМС, командири на военни формирования от Варненския гарнизон, офицери от Щаба на ВМС и представителен взвод. Строят на военните моряци беше приет от командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Свещеници отслужиха молебен за здравето и силата на всички моряци.

В Бургас Никулден, който е празник на града, започна с ритуал по тържествено издигане на националното знаме пред сградата на общината. На площад „Атанас Сиреков” бяха построени представителни блокове на Флотилията бойни и спомагателни кораби, Командването за логистична поддръжка и сборен блок на Военновъздушните сили. Строят беше приет от началника на Бургаския гарнизон и командир на Флотилията флотилен адмирал Велко Велков. До сградата на общината и в района на Морската гара военнослужещи от флотилията и Военноморската база Бургас с походни кухни приготвиха и раздадоха празничен Никулденски рибен курбан. Празничната трапеза освети Агатополският епископ Йеротей – викарий на Сливенския митрополит и представители на Българската православна църква.

Военните моряци заедно с представители на държавната и местната власт, официални лица, граждани и гости на Бургас се включиха в литийно шествие до Моста в Морската градина, от който в морето бяха хвърлени венци и цветя в памет на загиналите моряци и рибари. Моторният катер „Атия” от състава на Флотилията застана в Пристанище Бургас и заедно с другите плавателни съдове в порта със сигнал на корабната сирена поздрави жителите и гостите на града по повод на празника. В гр. Черноморец военнослужещи от Военноморска база Бургас заедно с граждани и гости на града се включиха в литийно шествие до пристанището. В памет на загиналите рибари и моряци от борда на моторен катер „Колокита” от състава на Военноморска база Бургас в морето пред нос Акин бяха хвърлени венци и цветя.

Най-ново

Единична публикация

Избрани