Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Новогодишните обещания: От кога датират и какви са те по света

[post-views]
Новогодишните обещания: От кога датират и какви са те по света

Защо понякога обещанията ни не се случват

В края на годината милиони хора по света дават обещания за това, какво ще направят през следващата година, предава Voice of America (VOA). Голяма част от тях ще бъдат забравени само след няколко месеца. Защо, обаче, правим новогодишни обещания?

За мнозина в съвременния свят смяната на календарната година може да има малка промяна в ежедневието ни. Но през по-голямата част от историята хората са били част от общества, в които животът е бил свързан със земеделието и годишната реколта.

А най-ранните известни новогодишни обещания са направени от древните вавилонци. По време на фестивала „Акиту“ в началото на сезона на засаждане на земеделските култури хората са обещавали пред владетеля да изплатят дълговете си и да върнат вземотото назаем земеделско оборудване.

Римляните също са използвали адаптиран 12-месечния календар на вавилонците. Те давали обети на божество с две лица, което едновременно гледало назад към старата година и напред към новата. Богът е известен като Янус, а това е името и на първия месец в годината.

Днес много хора, носители на различни култури по света, правят своя годишен ритуал за размисъл върху изминалата година и изразяват надеждите си за предстоящата.

В Съединените щати новогодишните обещания често са насочени към самоусъвършенстване и конкретни цели по отношение на личния и професионалния живот.

Италианците също изразяват своите намерения за това какво ще направят през следващата година.

На други места, обаче, Новата година е време за отправяне на желания, а не на обещания, казват от Voice of America (VOA).

Бразилците например се възползват от климата си. Техен обичай е да влязат в океана в полунощ и да прескочат седем вълни, като си пожелават нещо на всяка една от тях.

Китайската Нова година, която е между края на януари и края на февруари, идва с двуседмичен празник, изпълен с тържества и ритуали. Характерни за китайците са спецфичните червени пликове, предназначени да осигурят добро здраве и просперитет през следващата година.

Еврейската нова година в началото на есента е последвана от 10 дни на покаяние, по време на които хората размишляват за предходната година и търсят прошка за всички грешки, които са направили.

Но ако новогодишните обещания са толкова древна и универсална практика, защо сякаш се провалят толкова често? Според психолозите най-големият проблем е, че нашите цели често са твърде амбициозни, многобройни или просто твърде общи. Например, по-лесно за изпълнение е конкретна цел, като да спреш да пиеш безалкохолна напитка или да започнеш да четеш по 20 страници на ден, отколкото да си обещаеш по-общото, като здравословен начин на живот или четене на повече книги.

Освен това дългите списъци често се забравят.

И макар да е вълнуващо да си поставите огромна цел, променяща живота, липсата на напредък в ранен етап може да накара хората да се почувстват обезсърчени и да се откажат.

Изследванията показват, че решенията са най-успешни, когато са мотивирани от реална нужда и в съответствие с други промени в живота. Дори и да не са успешни, тези решения могат да бъдат важен начин да си направим равносметка на живота и да си напомним, че имаме силата да се променим, съобщава Voice of America (VOA).

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани