Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Деескалация: Подкрепяните от Иран милиции спират атаките срещу САЩ

[post-views]
Деескалация: Подкрепяните от Иран милиции спират атаките срещу САЩ

Иракската военна групировка Катаиб Хизбула, поела отговорност за атаката с дрон, при която загинаха трима американски войници обяви, че прекратява нападенията си срещу силите на САЩ. Подкрепяната от Иран паравоенна организация посочи, че е взела решението, за да не ,цитирам, създава „притеснения“ на иракското правителство.

Новината за решението на шиитската военна организация Катаиб Хизбула, която е част от иракските сили за сигурност дойде малко, след като американският президент Джо Байдън заяви, че е решил как да отговори на атаката.

Той не посочи как и кога, но предупреждението предизвика реакция в Иран, която предупреди, че е готова да отвърне на всяка една атака срещу интересите й.

Припомням, че САЩ и Великобритания бяха категорични, че Техеран има пряко участие в нападението, поради, което сред американския политически елит все по – често  се чуват призиви за директни американски удари срещу базите на военните организации не само в Ирак и Сирия, но и на територията на Иран.

Как точно ще изглежда американския отговор за първата смъртоносна атака срещу силите в Близкия Изток, остава въпрос без отговор, но според експерти прекратяването на атаките срещу американските сили може да доведе до деескалация на напрежението, провокирано от продължаващата война между Израел и Хамас в Ивицата газа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани