Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕП прие първия закон за регулация на изкуствения интелект

[post-views]
Съветник на британския премиер: До 2 години системите с ИИ ще бъдат достатъчно мощни, за да убият много хора

Системите, които се считат за високорискови, ще подлежат на по-строги изисквания

Евродепутатите приеха правила за регулиране на системите с изкуствен интелект (ИИ) от вида на ChatGPT. Това е единственото по рода си законодателство в света.

Европейският комисар Тиери Бретон приветства в X „масовата подкрепа“ на Парламента (523 гласа „за“, 46 „против“) за този текст, който установява „първите в света задължителни и всеобхватни правила за надежден изкуствен интелект“.

Проектозаконът беше представен от Европейската комисия през април 2021 г. Появата в края на 2022 г. на ChatGPT от калифорнийския стартъп OpenAI, способен да пише есета, стихотворения или преводи за секунди, му придаде ново измерение.

Тази система разкри огромния потенциал на изкуствения интелект, но и неговите рискове. Разпространението на фалшиви снимки и видеоклипове подчерта опасността от манипулиране на общественото мнение.

Системите, които се считат за високорискови – използвани в критични инфраструктури, образование, човешки ресурси и правоприлагане – ще подлежат на по-строги изисквания. Те ще трябва да включват задължителна оценка на въздействието върху основните права.

Изкуствено генерираните изображения, текстове или видеоклипове (дълбоки фалшификати) ще трябва да бъдат ясно идентифицирани като такива. Текстът също така забранява използваните в Китай системи за оценка на гражданите и за масово наблюдение, както и дистанционната биометрична идентификация на хора на обществени места.

Източник: nova.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани