Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Генералният секретар на НАТО приветства в Ереван Армения за солидарността ѝ с Украйна

[post-views]
Столтенберг: Нямаме никакво намерение да изпращаме войски от НАТО в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приветства днес солидарността на Армения с Украйна, предаде Ройтерс.

Той направи това изявление на съвместна пресконференция в арменската столица Ереван с премиера на страната Никол Пашинян. Ройтерс отбелязва, че Армения се намира в договорни съюзнически отношения с Русия, но взаимоотношенията между двете държави са се влошили в последните години.

В разпространено днес видео Пашинян предупреди за опасността Армения да влезе във война с Азербайджан, ако не направи компромис и не върне на Баку четири села, които са в нейните граници от началото на последното десетилетие на миналия век.

Видеото е записано по време на среща на арменския премиер с жители на гранични зони в северната арменска област Тавуш, в близост до запустели села, които Ереван контролира от началото на 90-те, отбелязва Ройтерс.

Четирите села, които са безлюдни от над тридесет години, са от стратегическа важност за Армения, тъй като се намират по протежението на основен път от Ереван до границата с Грузия. Азербайджан обяви, че предаването на тези земи, които включват няколко малки азербайджански анклава (обградени изцяло от арменска територия) е необходима предпоставка за сключване на мирен договор. Той би сложил край на тридесегодишния конфликт между двете държави заради региона Нагорни Карабах, в който силите на Баку си върнаха пълния контрол през септември миналата година.

Думите на Пашинян в разпространеното от арменското правителство видео, цитирани от руската агенция ТАСС, са, че ако не направи компромис с оспорваните села, това би могло да доведе до война с Азербайджан „до края на седмицата“, отбелязва Ройтерс. „Знам как ще завърши една такава война“, заявява министър-председателят на Армения във видеото.

Ройтерс припомня, че след като Баку си върна контрола над Нагорни Карабах, около сто хиляди етнически арменци напуснаха домовете си там и се установиха в Армения. Сега Баку и Ереван заявиха желание да подпишат официален мирен договор, но остават редица спорни точки. Според Ройтерс в последните седмици Пашинян е дал знак, че е готов да преустрои арменската пътна мрежа така, че да не навлиза в азербайджанска територия.

В неделя президентът на Азербайджан Илхам Алиев обяви, че неговата страна е „по-близо от всякога“ до мирен договор с Армения, отбелязва Ройтерс.

Същевременно днес, в публикувано в приложението „Телеграм“ изявление, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова допуска, че задълбочаващите се връзки на Ереван със Запада са причината на Армения да се налага да прави отстъпки пред Азербайджан.

В коментар на посещението на Столтенберг, който преди Армения посети Грузия, Кремъл обяви днес, че усилията на НАТО да се разшири в Южен Кавказ едва ли ще помогнат за стабилността в региона.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани