Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Испания с нов крал

[post-views]

Новият крал на Испяния Фелипе VI положи клетва на официална церемония в парламента. По-рано в двореца Сарсуела край Мадрид той получи кралския шарф от баща си Хуан Карлос, с което церемониално оглави командването на испанските въоръжени сили. Формално принц Филип стана крал в полунощ, когато влезе в сила абдикацията на стария монарх.

В речта си пред парламента 46-годишният Фелипе благодари на родителите си и заяви, че има „големи надежди“ за бъдещето на Испания. „В мен ще видите лоялен държавен глава, който е готов да изслушва и да разбира, да предупреждава и да съветва, както и винаги да защитава публичните интереси”, заяви новия крал.

Той обеща да работи за изграждането на „нова Испания”, която да запази националното си единство настрана и служи активно на хората.

Церемонията по предаването на трона се отличи със своята скромност, в предвид тежката икономическа обстановка в страната, от която страдат голяма част от испанците. Затова и коментара на международните агенции беше, че церемонията е по скоро обявяване, а не коронясване. На нея не бяха поканени нито един държавен лидер или представител от другите кралски семейства.

След церемониите в парламента новият крал, придружен от съпругата си Летисия и двете си дъщери, обиколиха улиците на Мадрид преди да се покажат на балкона на президентския дворец.

Крал Фелипе се възкачи на испанския престол в изключително деликатен момент за страната и едва поел управлението ще трябва да се справи с първата и най-тежка задача- предстоящия референдум за отделянето на Каталуния от централната власт в Мадрид. Отделно много испанци искат да се проведе и обществено допитване за държавното устройство на държавата, като все по често се чуват виждания Испания от монархия да стане република. Не на последно място Крал Фелипе ще трябва да върне добрият имидж на кралското семейство, което през последните години беше замесено в поредици от корупционни скандали.

Най-ново

Единична публикация

Избрани