Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ обмислят въздушни удари в Ирак

[post-views]

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че е готов да заобиколи Конгреса ако администрацията му вземе решение да подпомогне иракското правителството в борбата им срещу ислямистите от радикалната сунитска групировка „Ислямска държана на Ирак и Левант”. Белият дом изключи възможността за изпращането на военен контингент в страната, но вече обмисля планове за провеждането на въздушна военна операция. Преди дни в района на Персийския залив пристига американският самолетоносач Джордж Буш придружен от няколко бойни кораба. По непотвърдена информация американски изтребилите Ф-16 вече провеждат разузнавателни мисии в региона, за да локализират позиции на бунтовниците.

Боевете в Ирак продължават втората седмица, като джихадистите за няколко дни успяха да превземат обширни области в северна и западната част на страната. След падането на втория по големина град Мосул и родното място на Садам Хюсеин град Такрит, ислямисти успяха да установят частичен контрол и в град Бакуба, който се намира на 60 км. от столицата Багдад.

Тежки боеве се водят и за контрола на най-голямата рафинерия за петрол в град Байджи. Комплексът беше на паднат в сряда сутринта, но за сега правителствените сили удържат настъплението на бунтовниците. Това позволи пълната евакуация на персонала в рафинерията и нейното затваряне.Това доведе до недостиг на бензин и километрични опашки на бензиностанциите.

В опит да сплоти страната иракският премиер шиит Нури Ал Малики призова иракчаните към единство, след срещата си с представителите на другите две големи етнически групи – сунити и кюрди.

Премиерът уволни и четирима генерали от иракската армия, които допуснаха ислямистите за няколко дни да разгромят правителствените сили в Северен Ирак.

Освен САЩ и Иран изрази готовност да подпомогне усилията на правителството да се справи с ислямистката заплаха.

Последните събитията в Ирак има голяма вероятност да изправят страната пред нова кървава гражданска война като тази през 2006-2007 г., причинила смъртта на десетки хиляди.

Най-ново

Единична публикация

Избрани