Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военен телевизионен канал & NATO channel

[post-views]

В поредното издание на рубриката ще разкажем за няколко области от цивилния живот в Афганистан, които се все още се възстановяват от продължителната гражданска война.

Цивилната авиация в Афганистан успява бавно да се възроди от разрухата, която оставят след себе си талибаните.

Най-голямото предизвикателство пред пилотите е липсата на инфраструктура и продължаващите военни сблъсъци. Нещата обаче започват бавно да се променят. С помощта на чуждестранни инвеститори се строят няколко нови летища, а афганистанските авиокомпании отварят всеки ден нови линии.

Пример за това е новият терминал на летището в град Кандахар, с модерното си оборудване и най-важното с ефективната си система за сигурност, то е образец за това как ще изглежда афганистанската авиация в близко бъдеще.

Пощенските услуги в Афганистан имат 150-годишна история и никога не са спирали да работят, независимо от размирните времена.

Трудна е задача на хората, които разнасят пощата. За да си пощальон в Афганистан, не ти трябват само здрави обувки, спрей против кучета, но и интуицията на детектив, защото липсата на номерация или имена на улиците в Кабул, затруднява доставката на пратките.

Независимо че за мнозина пощенските услуги в страната са повече абстракция, отколкото реалност, правителството е твърдо решено да продължи да ги развива и да върне някогашното им място в живота на хората.

Отглеждането на мак в Афганистан е поминък за цели семейства. Затова и страната се е превърнала в символ на производството и износ на добивания от мака опиум, който е и основната съставка на хероина. От години международната общност се опитва да изкорени производството на дрогата с различни програми, които да откажат фермерите да отглеждат мак, и да ги насочат към други устойчиви земеделски култури.

Фермерът Сайед Уали Хан доскоро се е занимавал с отглеждането на макови насаждения. Днес обаче е част от финансирана от Министерството на земеделието програмата „Парник”, която му е дала възможност за нов живот като отглежда зеленчуци.

Най-ново

Единична публикация

Избрани