Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пуделът-контрабандист като огледало на МВР-разпада

[post-views]
Пуделът-контрабандист като огледало на МВР-разпада

Главният секретар Живко Коцев стана защитен свидетел срещу ОПГ за трафик на цигари.

В последно време си мисля, че изкуственият интелект и ChatGPT ще доведат до някоя цветна революция в страната. Цветна, в смисъл, че хаосът около нея ще е толкова голям, че никой няма да разпознава добрите и лошите. Нещо като цветна бременност – тези с логиката казват, че не е възможно, а другите рационалисти наблягат на факта, че вече се е случило и е безусловно единствено доказателство за близост между мъжа и жената.

Като гледам тези ширнали се нелегално снимки в интернет пространството на главни секретари с топ-контранадисти, и особено пудела, който носи пачки с пари от контрабандата, си мисля, че за всичко е виновен ChatGPT, като метафора на изкуствения интелект, който може да излъже, всякои очи с паралелна действителност. Не ми е утеха дори това, че се появяват в медиите на проксито на службите за сигурност Томова или пък баничарката на Доган Велева. Склонен съм да вярвам, че главният герой е пуделът, който присъства на всички снимки – стои зад торта с цифрата 2 (очевидно негов рожден ден), а пред него се ширнали пачки от всички евро купюри. След това Живко Коцев държи пудела в ръце на терасата, след това го държи и контрабандистът Мартин Димитров, а на една от снимките пуделът е застанал пред самият бивш вътрешен министър Бойко Рашков. Т.е. GPT-то би могло да е получило команда да сложи пудела на фона на някаква снимка и да го интегрира в нея, нали? Щото на една от снимките пък пуделът е захапало пачка с евробанкноти, а това хич не ми се струва логично, освен ако някой нарочно не е намазал с кучешка храна пачката и да му я сложи в устата. В главата ми започва да кънти – куче-касичка, куче-касичка, пудел-контрабандист.

Но всичко това, би могъл да го направи изкуственият интелект, сигурен съм, особено след последното обучение как да пиша дописки с GPT, т.е обратното – GPT-то да ми пише дописките. Тогава ни казаха, че платената версия може да прави и изкуствена визуална реалност.

Организаторите на този цирк не оставят публиката много да се чуди и мае. Преди снимките с пудела те пускат и снимки на Живко Коцев и контрабандиста Мартин Димитров, а на следващия кадър Коцев се хвали на бившата министърка на туризма Ангелкова с часовник-подарък „Хублот“. За нещастие експерт-криминалист се оказва, че е завършил средното си образование с диплома за часовникарство и казва, че часовникът струва 25 000 евро. Какви са тези скъпи часовници, абе нали на всеки айфон и айуоч можеш да видиш колко е часът? Това е такава отживелица, бунтува се евроатлантическото ми „аз“.

След снимките с пудела хората в сянка, които ни направиха публика със свободна консумация (в смисъл, че гледаме цирк безплатно), са готови с нова серия компромати срещу главният секретар на МВР Живко Коцев и пуснаха протокол за разпит на защитен свидетел. В тях той разказва, че познава уличените за контрабандисти Марин и Стефан Димитрови, но не знаел с какво се занимават. „Марин и Стефан ме запознаха с „Паскал“, знаех, че са контрабандисти и кадруват в митниците през Петя Банкова. „Гостувал съм на техни лични или семейни тържества, както и те са гостували на мен, съответно сме си разменяли подаръци. В един по-късен етап, когато вече познавах и сина на Мартин – Стефан Димитров научих, че те имат приятелски отношения с Бойко Рашков Продължително време съм имал служебни отношения с Рашков, посещавал съм неговия дом и там съм виждал Марин и Стефан“. По-късно продължавал да поддържа отношения с Димитрови, от лоялност към Бойко Рашков.

Коцев заявява, че Марин и Стефан са го търсили за да помогне за назначаването на Недан Хаджиев за директор на ОДМВР-Хасково. Целта е била Хаджиев да гарантира безпрепятственото влизане на българска територия на ТИР-ве с контрабандни цигари от Турция, става ясно от събраната информация по делото срещу организираната престъпна група в Агенция „Митници“. Разпитът е на 4 април, в деня, когато Живко Коцев подава оставка като главен секретар.

На следващия ден той отново е извикан в Комисията по противодействие на корупцията и дава нови показания. В тях Живко Коцев твърди, че Асен Василев настоявал пред вътрешния министър Калин Стоянов за директор на полицията в Хасково да бъде назначен Недан Хаджиев. Заради отказа на МВР-министъра да изпълни искането на Асен Василев, бившият финансист №1 бламирал финансирането на проекти за вътрешното ведомство, казва Коцев.

След това продължава – „Известен ми е фактът, че Стефан Димитров и Петя Банкова, (арестуваната шефка на Агенция „Митници“, б.р.), са в много близки и в добри отношения. От разговорите, които съм провеждал със Стефан, съм останал с разбирането, че те искат да бъдат извършени конкретни кадрови назначения и осъществяване на контрабандни канали. Разпитът завършва в 10,40 ч., а на обяд Живко Коцев е при премиера в оставка Николай Денков. Коцев оттегля оставката си и се оплаква от натиск от и. ф. главния прокурор Борислав Сарафов и вътрешния министър Калин Стоянов, за да хвърли оставката си предишния ден. Денков дори казва, че е говорил с президента Румен Радев и той е съгласен, че в такива условия не може да подпише указ за освобождаването на Коцев, поради което Денков въобще нямало да му предлага да го уволни. Не е ясно дали това е истина, защото на следващият ден президентът коментира Коцев така – „Какъв главен секретар на МВР си, ако не знаеш с кого ходиш по луксозни курорти, с кого влизаш гол в сауната и от кого получаваш скъпи подаръци? Едни толкова мащабни връзки между Коцев и мастити контрабандисти е подигравка с държавността, смята президентът.

Малко след това в парламента е одобрен кабинетът на служебния министър Димитър Главчев. Вътрешен министър остава Калин Стоянов, а първото решение на новия кабинет, макар подписан неприсъствено, е оставката на главния секретар на МВР Живко Коцев. На следващия ден, сряда, президентът подписва указът за освобождаването му.

Цялата история започва със задържането на тир с пазарджишка регистрация в Румъния с контрабандни цигари. На следващия ден е обискиран офиса на главния секретар Живко Коцев, иззети са телефоните му, арестувана е шефката на Агенция“ Митници“ Петя Банкова, както и уличените за контрабандисти и организатори на трафика с тира контрабандни цигари Стефан и Марин Димитрови. По-късно съдът налага на Банкова и Стефан Димитров задържане за 72 часа, а Живко Коцев става защитен свидетел, който е готов да разкрие подробности около действията на организираната престъпна група. Дали прокуратурата е използвана като бухалка в тази ситуация за отстраняването на политически опоненти, не се знае. Факт е, че в сряда, прокуратурата действа по нов сигнал и тараши офиси на депутата Настимир Ананиев. Защо  е тази активност преди изборите също не е ясно. В тази цветна революция няма черно и бяло, добри или лоши. Има „счупена държава“, превзета от олигарси и мафиотски кръгове, които купуват политици на килограм. А клетото МВР е само един жалък изпълнител на заповеди, спуснати отгоре. И затова веднага се сещаш за примера на грузинците, които за един ден уволняват десетки хиляди митнически служители и назначават нови – ей, така, за да изчистят върлуваща корупция. Подобна революция в България е невъзможна. А, вероятно най-тъжното е, че всички участници в тези властови перверзии се кълнат в евроатлантическото бъдеще на държавата. Което също подлежи на съмнение.

Най-ново

Единична публикация

Избрани