Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Помощта за Украйна остава във фокуса на отбранителната ни политика

[post-views]
Помощта за Украйна остава във фокуса на отбранителната ни политика

Зелена светлина за Противоминната морска група в Черно море

„Ние ще продължаваме да бъдем солидарни с Украйна и нейния народ в усилията им да противодействат на незаконната и нелегитимна руска агресия, колкото е необходимо. Уверявам ви, че помощта за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната ни политика по време на мандата на сегашното служебно правителство“. Това каза министърът на отбраната Атанас Запрянов, по време на Втората конференция, посветена на сигурността в Черно море, в рамките на Международната Кримска платформа. Във форума, който се проведе в Централния военен клуб в София,  участва и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

„От военностратегическа гледна точка трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на Украйна да победи. Това е

наш стратегически интерес

Ето защо през последните десет месеца ние засилихме и разширихме обхвата на военната помощ, която изпращаме на Украйна. Това е процес, а не едно действие“, подчерта министър Запрянов. Той заяви, че България споделя оценките на средата за сигурност, посочени в Стратегическата концепция на НАТО и Стратегическия компас на ЕС. „Виждаме сериозни предизвикателства за нашата сигурност, произтичащи от продължаващата руска агресия в Украйна. Потенциалът за разпространение на войната засяга сигурността на страните от източния фланг на Алианса, включително България“, каза министърът на отбраната.

„Не можем да говорим за черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава“, каза министър Атанас Запрянов пред медии. Той подчерта,  че България е засегната от тази ситуация,  тъй като използването на морски мини представлява заплаха за корабоплаването и нашите пристанища. Министерството на отбраната подготвя и

два пакета военна помощ за Украйна,

но изпращането им се бави заради логистични проблеми. По думите на Запрянов за единия от тях е необходим въздушен транспорт. Той добави, че не всяко оборудване е подходящо за изпращане с влак или автомобил.

Министър Запрянов съобщи, че турският парламент е ратифицирал Меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea). „Това означава, че морската група за борба с мини между България, Румъния и Турция има зелена светлина и можем да започнем да осъществяваме практически изпълнението на това споразумение. Нашата цел е по този начин със съвместните усилия на трите страни да не допуснем да се получат трагични ситуации от мини“, каза министър Запрянов и подчерта, че това ще бъде добре за корабоплаването, туризма, населението, риболова.

„Атаката на Иран срещу Израел е агресивен акт, който може силно да дестабилизира ситуацията в Близкия Изток. Международната общност и ние вече осъдихме тази атака. Никой не желае широкомащабна война“, коментира ситуацията в Близкия Изток министър Атанас Запрянов. Той изрази надежда, че макар и трудно, ще бъде постигната деескалация на напрежението.

Конференцията в рамките на Кримската платформа бе организирана съвместно от министерствата на външните работи и на отбраната на България и на Украйна в партньорство с Центъра за отбранителни стратегии (Украйна). Сред присъстващите на форума бяха народни представители, дипломати и военни. Форматът на Международната Кримска платформа беше учреден в Украйна на 23 август 2021 г. под патронажа на президента Володимир Зеленски. Ползва се с подкрепата на ЕС и САЩ и има за цел деокупация на Крим, който бе незаконно анексиран от Руската федерация през 2014 г.

В своето видеообръщение към участниците в конференцията министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба посочи, че е дълбоко

благодарен за подкрепата на българското правителство

и гражданите на нашата страна. Всички искаме да видим Черно море като зона на мир и икономическо развитие. Черно море трябва да стане море на НАТО, мир и стабилност, заяви Кулеба. Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ. Путин мислеше, че съседите на Украйна в региона ще бъдат разединени, но сбърка. Това заяви на свой ред също чрез видеообръщение към участниците в кщонференцията държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. „Работихме с България, за да възпрепятстваме чуждестранната дезинформация“, посочи той. „Съюзниците ни в Черно море могат да разчитат на САЩ, за да бъде регионът по-сигурен, по-проспериращ и по-интегриран“, допълни Блинкен.

Най-ново

Единична публикация

Избрани