Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дронове с формата на морски обитатели

[post-views]
Дронове с формата на морски обитатели

В САЩ водеща отбранителна компания показа прототип на нов подводен дрон, наречен  „Manta Ray“. Дизайнът на дрона е комбинация от формата на едни от най-големите риби в световния океан – манта и скат. Целта на създаването на този нов безпилотен подводен апарат е да работи дълго време под вода, при възможно най-голям обхват и висока автономност, която предполага и най-малка операторска намеса. Китай също създаде подводен дрон с дизайна на тези два вида морски обитатели.

Screenshot

В армията на САЩ има структура, наречена Агенция за напреднали изследователски проекти за отбраната. Тя се занимава с генерирането и разработването на иновативни проекти, свързани с модернизацията и бъдещето на въоръжените сили. Един такъв проект е за безпилотния подводен апарат „Manta Ray“. Компанията производител показа подводния дрон в началото на април във военноморската база в щата Мериленд. Снимките на този апарат са твърде малко, но все пак се вижда, че той има донякъде формата на планер, но в основата на дизайна му са формите на тези два големи морски обитатели, за които стана дума.

Проектът „Manta Ray“ е стартирал още през 2020 г. с идеята да се създаде голям подводен дрон, който може да работи независимо от управляемите кораби и от пристанищата, след като веднъж вече е спуснат на вода. От компанията казват, че дронът трябва да може да носи големи полезни товари на дълги разстояния, без да се налага някаква поддръжка или зареждане с гориво. Армията на САЩ все повече се интересува от технологиите без екипаж и приложението им на бойното поле.

Военноморските сили от своя страна се стремят да създадат така наречената „хибридна флотилия“, като предоставят на моряците и морските пехотинци умни машини със специално оборудване. Тази хибридна флотилия във времето ще се развива, като в периода 2024 – 2028 г. ще се създават и тестват прототипи на „умните машини“, а в периода 2029 – 2033 г. те ще бъдат закупени и предоставени на флота. Основните изисквания при разработването на „Manta Ray“ включват големи комуникационни възможности, високоефективни средства за задвижване, както и системи с ниска мощност, но високи способности за откриване и идентифициране на заплахи. Очаква се и логистичен ефект – новият дрон да намали логистичните изисквания и работната ръка.

Китайците също разработиха и пуснаха на вода нов дрон, който прилича и плува като рибата манта. За този дрон казват, че трябва тайно да събира разузнавателни и други данни. Дронът беше тестван в Южнокитайско море.

Формата му е проектирана така, че да може да пляска с крила и да „лети“ под вода, да се носи като лъч и да се движи максимално ефективно. Китайците го наричан био-вдъхновен дрон, създаден с такъв камуфлаж, че да не може да бъде забелязан от случайни наблюдатели и да може да събира информацията ефективно. Неговите създатели особено държат дизайнът му да е такъв, че да се слива максимално с подводния свят и дивата природа. Тестовият вариант на дрона е боядисан в яркожълто за целта на изпитанията. Според конструкторите „лъчевият дизайн“ на дрона нарежда този апарат „сред най-ефективните плувци в океана“. И това му придава качества, които позволяват „висока ефективност на задвижването, висока мобилност и стабилност, нисък шум при придвижване и голяма товароносимост“. Китайският дрон тежи 470 кг и може да се гмурка на дълбочина до 1000 м. Все още не е известно наименованието му. Китайските конструктори казват още, че плаващи съдове или апарати, които изглеждат и се движат като риби от някакъв вид, могат да са по-невидими от другите, особено ако пълзят по дъното на морето, например в пристанище, където трябва да се проследи секретно събитие.

Този дрон е пример за „биомиметика“ или „биомимикрия“, при използването на която машините, особено дроновете, са проектирани да приличат на живи същества, за да се използват физическите качества на животните. Както е и при „кучето – робот“. Има и други примери за разработване на подводни апарати, имитиращи бързо плуващи същества, населяващи морета и океани, като риба тон или акула. На практика биомиметиката адаптира съществуващи в природата форми чрез съвременните технологии, за да ги пригоди към потребностите на човешкото общество. Тя е тясно свързана и с биониката, която заимства от природата, за да подобрява инженерните решения. Дронът „Манта“ още не е обявен за военен робот, но предвид качествата, които притежава той може да се движи без да задейства аларми, да картографира морското дъно в близост до военноморски бази, да прониква във военни съоръжения или да събира радиоелектронни сигнали за по-късен анализ.

Щурмова пушка от следващо поколение

Отбранителната индустрия на САЩ разработи и произведе огнестрелно оръжие от следващо поколение. Това е пушката XM7. Оптиката също е от следващо поколение, а  калибърът е 6,8 мм. Обучението на войниците за стрелба с новите оръжия започва този месец в една въздушнодесантна дивизия. Новата пушка е разработвана и тествана 20 000 часа и е предназначена за използване в близък бой, при специални операции, разузнаване, от бойни инженери и медици, и наблюдатели от предната линия на фронта.

XM7 е щурмова пушка, която трябва да постъпи на въоръжение в армията през тази година. Досега с нея са изстреляни 1,5 милиона патрона. Тежи 3,80 кг, а със заглушител – 4,46 кг. Със заглушел дължината и е 914 мм. Работи с два пълнителя – един 20-заряден и един 25-заряден, по избор. На всеки войник се предлагат резервни боеприпаси – седем пълнителя по 20 патрона, с 4,4 кг общо тегло.

Безпилотен апарат стреля под вода

През 2018 г. в Русия беше разработен и показан нов безпилотен подводен апарат, наречен „Нерпа“. Най-интересната характеристика на този подводен дрон е, че е въоръжен с подводна пушка. Предизвикателството при него е интегрирането на оръжейната система с дрона, както и презареждането на оръжието.

Алтернативно той може да се използва и като дрон-камикадзе, когато е зареден с експлозив. „Нерпа“ е проектиран да се използва за защита на мостове, пристанища, кораби и други военноморски обекти, както и срещу вражески водолази. Той е създаден на базата на идеята, че голямото предимство на дроновете при патрулирането на военноморски обекти е, че те не се влияят от екстремни климатични и температурни условия, както водолазите. Това е първият въоръжен подводен дрон. Кръстен е на тюлен, наричан Нерпа, живеещ в сладките води на езерото „Байкал“ в Сибир.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани