Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Призрачна акула“ броди в океана

[post-views]
„Призрачна акула“ броди в океана

Групата за отбранителна наука и технологии на австралийските въоръжени сили предаде готовия прототип на автономния подводен дрон Ghost Shark – „Призрачна акула”, за тестване. Новият подводен дрон е създаден по технология „Стелт” за изпълнение на дългосрочни задачи по събиране и предаване на данни, наблюдение и разузнаване, както и за нанасяне на удари.

„Призрачна акула“ е дрон подводница, който година по-рано влиза в масово производство. Тази подводница е част от инвестициите на австралийските въоръжени сили в размер между $5,2 и 7,2 млрд. В рамките на този бюджет австралийската отбранителна промишленост ще разработва и произвежда подводни морски системи без екипаж. Става дума за реализиране на важна вътрешна отбранителна програма, като първият прототип е подводният дрон „Призрачна акула“. До края на 2025 г. индустрията трябва да произведе три такива безпилотни подводници. Тези големи автономни подводници не са само  ISR платформа, а ще могат да носят и оръжие за възпиране на потенциални противници. Военноморските ISR платформи включват кораби и подводници, оборудвани със сензори и технологии. Те могат да събират и анализират данни от морето и въздуха. Могат да бъдат използвани за различни мисии като наблюдение, разузнаване и борба с подводници.

Разработената в Австралия „изключително голяма“ автономна  подводница „Призрачна акула“ се описва от производителите като „модулна и многоцелева, която гъвкаво да изпълнява мисиите, зададени от австралийските отбранителни сили. На този етап създателите на подводницата все още не говорят точно за какви мисии е предназначен този голям подводен дрон. При създаването му са използвани „нови мащабирани гъвкави техники за разработка“, включително и 3D печат.

По отношение на външния вид „Призрачна акула“ е значително по-различен от предишния подводен дрон на компанията производител, известен като Dive- LD, като  LD означава голяма водоизместимост. Този предишен прототип служи като тестова платформа за програмата „Призрачна акула“. Въпреки че е много по-голям от предшественика си, австралийският дрон „Призрачна акула“ има много повече общо с друг изключително голям американски подводен дрон, наречен Orca.  Orca първоначално е създаден като миночистач, като по-късно способностите му се разширяват за изпълнение на задачи по наблюдение и разузнаване, както и за водене на електронна война.

Ако за Orca се знае със сигурност, че е създаден изключително като миночистач, то бъдещите способности на „Призрачна акула“ са забулени в дълбока секретност. По-категорично становище изразяват от австралийското министерство на отбранителната промишленост, като казват, че при всички случаи „Призрачна акула“ ще има като основна задача да патрулира по огромните морски граници на Австралия, като защитава прилежащите морски територии на страната и морските й връзки със света.

Появата на „Призрачна акула“ предизвиква голям интерес сред експертите и те с охота гадаят какви ще са бъдещите мисии на дрона. Изразява се мнението, че събирането на данни, наблюдението и разузнаването са най-правдоподобната бъдеща роля на дрона. Що се отнася до способността на дрона да нанася удари, това най-вероятно, а и най-приложимо ще бъде борбата с подводници. Друга роля, за която експертите мислят, че е подходяща за „Призрачна акула“, е на „кораб – майка“ за други по-малки дронове както подводни, така и въздушни. И тези малки дронове да имат кинетични способности или да са оборудвани със специални сензори и заглушители на радиоелектронни сигнали. Въпреки че все още липсва яснота относно бъдещото използване на „Призрачна акула“, със сигурност се знае, че в дрона ще бъде внедрен изкуствен интелект с оглед на неговите автономност и по-малка зависимост от човешката намеса. Това е особено важно, щом става дума за изпълнение на дългосрочни мисии на големи разстояния и за по-дълго време, когато възможностите за свръзка са ограничени и задачите се изпълняват в силно враждебна среда. „Призрачна акула“ има дължина 12 м и е произведена по технология „Стелт”.

Наземни роботи заменят войници на бойното поле

Армиите на Южна Корея и САЩ тестват нов безпилотен наземен апарат за подкрепа на сухопътните сили, който скоро ще се появи и на световния пазар. Нарича се  Arion-SMET 6х6. Този малък високотехнологичен наземен робот тежи 1, 8 т, напълно електрически е и батериите му позволяват оперативен обхват от 100 км. Той принадлежи към т. нар. „автономни, роботизирани системи за интелигентна офроуд навигация“. В Нова Зеландия дори възнамеряват да опитат да заменят недостига на наборни войници с тези роботи.

Роботите носят полезен товар до 550 кг и достигат максимална скорост от 43 км/ч по пътища с настилка и 22 км/ч по неасфалтирани трасета. Могат да се оборудват с дистанционно управляема оръжейна система, която автоматично локализира целта по изстрел. Системата стреля със 7, 62-мм картечница.

Тестват нов хиперзвуков автономен самолет

Авиационната отбранителна индустрия на САЩ провежда с хиперзвуковия автономен самолет от серията Quarterhorse тестови полети. Самолетът е наречен Mk 1 и в края на миналата година премина всички наземни тестове. Самолетът е за многократно използване и до 2026 г. трябва да достигне хиперзвуковата си скорост. Първият полет на самолета се очаква да бъде това лято.

Целта на полета, който ще се проведе във военновъздушната база „Едуардс“, е да се демонстрират високоскоростно излитане и кацане. Засега това ще бъде „доста ограничен полет“, а след това инженерите ще преценят как да се премине отвъд тази граница. Те възнамеряват да проверят силите на самолета при максимално натоварване, което определено ще носи и технически риск. Данните от този полет ще подготвят летателните тестове през следващото лято  с  Mk 2, когато трябва да се постигнат свръхзвуковите скорости. Засега експертите много внимателно говорят за сравнение между автономния Mk 2  и пилотирания F-16. През 2026 г. трябва да полети и Mk 3.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани