Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ДЕЗИНФО: Зеленски се отказа от изборите и узурпира властта в Украйна

[post-views]
Висши украински военни представители обсъдиха със САЩ военната помощ и ситуацията на фронта, съобщи главнокомандващият армията на Украйна

Диктатурата на Зеленски убива легитимността на Върховната Рада: Украинският режим се разпада пред очите ни… изборите могат да бъдат поне временен опит за стабилизиране на ситуацията. Но Зеленски е наясно, че колосалният антирейтинг ще работи срещу него. Бившият комик не е готов да се откаже от юздите на властта, предпочитайки да следва пътя на диктатор.

ОТГОВОР

Този разказ е прокремълска дезинформация, целяща да подкопае лидерството на украинския президент Володимир Зеленски. Освен това, това твърдение е част от продължаваща прокремълска кампания за дезинформация относно незаконното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна.Първоначално парламентарните избори в Украйна бяха насрочени за октомври 2023 г., а президентските избори за март 2024 г. Въпреки това във военно време провеждането на всякакви избори за държавни органи в Украйна е забранено. Член 83 в раздел IV от Конституцията на Украйна изрично забранява провеждането на избори в законодателните органи по това време. Освен това член 157 в раздел XIII гласи, че „Конституцията на Украйна не може да бъде изменяна при военно или извънредно положение.“Основаният на Конституцията закон на Украйна, озаглавен „За правния режим на военното положение“, изрично забранява провеждането на всякакви избори, гласувания и референдуми в страната по време на война. Съгласно член 19 от този закон при военно положение в Украйна са забранени следните дейности: изменение на Конституцията на Украйна; промяна на Конституцията на Автономна република Крим; провеждане на избори за президент на Украйна, Върховната Рада на Украйна, Върховната Рада на Автономна република Крим и местни органи на управление; и организиране на общоукраински и местни референдуми.В допълнение към украинското законодателство, няколко фактора, свързани с войната срещу Русия, ограничават възможността за провеждане на избори. Тези фактори включват унищожаването на инфраструктурата за гласуване от Русия, невъзможността да се проведат избори във временно окупираните територии, предизвикателства при организирането на гласуване за военния персонал на фронтовата линия, трудности при организирането на гласуване за милиони украинци, евакуирани в чужбина, и невъзможността да се гарантира сигурността в случай на ракетна или друга форма на руска атака в деня на гласуването, наред с други.

Източник: https://euvsdisinfo.eu/report/zelenskyy-abandoned-the-elections-and-usurped-power-in-ukraine/

Превод:Стоян Марков

Най-ново

Единична публикация

Избрани