Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

От полунощ започна предизборната кампания за изборите за Европейски парламент през юни

[post-views]
От полунощ започна предизборната кампания за изборите за Европейски парламент през юни

От 00:00 ч. днес официално започна предизборната кампания за изборите за Европейски парламент. Те ще се произведат на 9 юни, заедно с предсрочните парламентарни избори. 

Предизборната кампания ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни, като тя се води на български език, се посочва в хронограмата, публикувана на сайта на ЦИК. 

В изборите за Европейски парламент ще участват 31 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции. Кандидатите ще се борят за 17 места в европарламента.  

По-рано тази седмица Централната избирателна комисия определи чрез жребии номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Те са еднакви за изборите за Народно събрание и за европарламент. Пълният списък може да прочетете тук, а водачите на листите – тук

Територията на страната и секциите извън нея формират един многомандатен изборен район, като всички избиратели избират измежду едни и същи списъци с кандидати. За да спечелят поне едно място за член на Европейския парламент, политическите партии, коалиции или независими кандидати трябва да получат поне една седемнайсета част от всички действителни гласове. 

Има преференциален вот, който дава на избирателите възможност да посочат своя предпочитан кандидат в рамките на партията, която са избрали. Броят на преференциите определя реда, в който се избират кандидатите в партийните листи.

На вота „две в едно“ ще се гласува с хартия и машина, като съгласно Изборния кодекс вотът е равнозначен. Цветът на бюлетините за Народно събрание и този за европарламент ще бъде различен.  

Може да гласувате на избори за членове на Европейския парламент от Република България ако сте български гражданин, навършил сте 18 години към изборния ден, живял сте най-малко през последните три месеца в България или в друга държава членка на Европейския съюз, не сте поставен под запрещение и не изтърпявате наказание лишаване от свобода.

Ако сте гражданин на друга държава членка на Европейския съюз, може да гласувате ако сте навършил 18 години към изборния ден, имате статут на продължително или постоянно пребиваващ в Република България, живял сте най-малко през последните три месеца в страната или в друга държава  членка на Европейския съюз, и не сте лишен от правото да избирате в държавата членка, на която сте гражданин.

В изборите за членове на Европейския парламент от Република България българските граждани, които отговарят на условията да избират, може да гласуват на 9 юни 2024 г. във всяка избирателна секция в държава членка на Европейския съюз, по техен избор.

В държавите, които не са членки на Европейския съюз, избирателни секции за изборите за членове на Европейския парламент от Република България се разкриват и гласуването се извършва само в дипломатическите и консулските представителства на България.

Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и на предизборна агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги. Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи. Събранията се организират съгласно Закона за събранията, митингите и манифестациите.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани