Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морското оръдие OTO Melara – висока скорострелност с няколко типа боперипаси

[post-views]
Морското оръдие OTO Melara – висока скорострелност с няколко типа боперипаси

През 2024 г. честваме 20 години, откакто България се присъедини към военно-политическия блок НАТО. Членството в подобен съюз предполага известен период на адаптация на въоръжението и техниката към общите стандарти в него. За България този период продължи твърде дълго. За щастие на българските ВМС за тях той ще започне да приключва през 2025 г., когато ще бъде приет на въоръжение първият многоцелеви модулен патрулен кораб (ММПК). По данни от открити източници той ще е въоръжен с универсално оръдие OTO Melara 76/62 SR/MF. С това България ще стане 15-ата държава в НАТО и 14-ата държава в ЕС, която го приема на въоръжение. В света над 50 държави го експлоатират и скоро към тях ще се присъединят още 3.

Историята

76-милиметровото OTO Melara е морско автоматично оръдие, създадено и проектирано от едноименната италианска компания. Семейството оръдия OTO Melata 76/62 започва своя път през 1963 г. с проектирането на варианта Compact (първото оръдие е готово през 1964 г.). Вариантът Super Rapido е проектиран през 1985 г. (първото е готово през 1988 г.), а през 2004 г. е създаден вариантът Strales (първото е готово през 2008 г.). Високата скорострелност и няколкото типа боеприпаси дават способност за ПРО, ПВО, противокорабна отбрана (ПКО) и наземна огнева поддръжка. Забележително е, че 76-милиметровото OTO Melara бе предпочетено пред френското 100-милиметрово оръдие за съвместните френско-италиански проекти – за тежките ПВО фрегати тип Horizon и за универсални фрегати тип FREMM. На 27 септември 2006 г. Иран обяви, че започва масово производство на оръдието Fajr-27, което е обратен инженеринг на италианското 76-мм оръдие OTO Melara Compact.

OTO Melara Compact има скорострелност 85 изстр./мин. Следващият вариант OTO 76/62 SR има скорострелност 120 изстр./мин. Постига се чрез по-бърза система за подаване на снарядите. Италианските ВМС избраха подобрения вариант Super Rapido Strales боеприпаси DART, защото може да поразява дозвукови ракети на разстояние до 8000 м. Следва вариантът 76/62 Sovraponte („надпалубно“) със/без системата Strales и 76 готови за стрелба снаряда, 30–40% по-леко от стандартното Super Rapido. Компактният монтаж е без проникване в палубата. Монтирано е над вертолетния хангар на многоцелевите офшорни патрулни кораби тип PPA на италианските ВМС.

Боеприпаси

Широката гама от боеприпаси включва:

  • Стандартен фугасен снаряд с маса 6,296 кг, ефективен на дистанция 8 км (10 км срещу въздушни цели при ъгъл на стрелбата 85°);
  • PFF – противоракетен снаряд с дистанционен взривател и волфрамови топки като готови осколки;
  • Полубронебоен SAPOM с маса 6,35 кг и обсег 16 км (вариант SAPOMER с обсег от 20 км);
  • DART – управляем снаряд за ПВО и ПРО срещу маневриращи цели.

Взриватели

Най-добрият взривател, разработен за оръдията 76/62, е програмируемият многоцелеви 3A-Plus, представен в началото на XXI век. Изисква инсталирането на програматор за взриватели в дулото на оръдието. 3A-Plus разполага с няколко режима – времеви режим за въздушен разрив и няколко дистанционни режима – дефинирана дистанция; дистанция срещу ракети, дистанция за конвенционална ПВО и дистанция за брегови цели. Програмирането на взривателя отхвърля смущенията земя/море и може да открие ракета, летяща на 2 м над морското равнище. Разпознава цел на дистанция 10 м. Значително повишава ефективността на оръдието за поразяване на противокорабни ракети.

Снарядите DART

Първите управляеми 76-мм боеприпаси са CCS (Course Corrected Shell), или CORRETTO; съвместна програма от 1985 г. на OTO и British Aerospace. Снарядът има няколко малки ракети за корекции на траекторията, за които корабната система за управление на огъня (FCS) изпраща радиокоманди. FCS не знае точната позиция на снаряда, а само тази на целта. Системата е твърде сложна и ненадеждна, затова OTO Melara стартира друга програма за истински „управляеми“ снаряди. Резултатът е системата Davide (за Италия) и Strales (за експорт). Боеприпаси се наричат DART (Driven Ammunition Reduced Time of Flight). Това е радиоуправляем снаряд с дистанционен взривател. Изстрелва се със скорост 1200 м/с и изминава 5 км само за 5 сек. Може да маневрира с претоварване до 40 г. Снарядът има 2 части: предната е въртяща се, с 2 малки канарди (крила) за управление на полета. Задната част има 2,5 кг бойна част с волфрамови кубчета; взривател 3А; 6 неподвижни крила и радиоприемници. Системата за насочване е Command Line of Sight. Използва антена, монтирана на оръдието. Радиокомандата е по канал за данни.

Първите 76-мм управляеми снаряди DART са тествани успешно в края на март 2014 г. от борда на кораб на италианските ВМС със система 76-мм SR Strales и FCS Selex NA25. Първите международин тестове с DART, закупени от Колумбия, са успешно проведени в Карибско море на 29 август 2014 г. от оръдие 76/62 SR Strales, монтирано на модернизирани фрегати тип Padilla FS 1500.

„Българският“ вариант Super Rapido

OTO 76/62 Super Rapid е леко, скорострелно многоцелево оръдие за ПВО, ПКО, както и ПРО. Може ефективно да поразява и цели на брега. Има интерфейс към голямо разнообразие от корабни системи за бойно управление, по цифрови и аналогови стандарти, включително с отворена архитектура. Скорострелността варира от единичен изстрел до 120 изстр./мин. Стандартното отклонение при стрелба е по-малко от 0,3 mrad, което осигурява отлична точност. OTO 76/62 Compact/SR е единственото морско оръдие от среден калибър, способно на продължителен огън. Това е основно изискване за едновременното противодействие на множество маневриращи цели. Автоматичното зареждане се осигурява чрез въртящ се пълнител, а бързото презареждане се извършва лесно, дори по време на стрелба, от двама пълначи. Новопроизведените оръдия 76/62 SR са със Стелт купол за снижаване на радарния силует на кораба; радар за отчитане на дулна скорост за нуждите на FCS; система за многократно захранване; устройство за автоматична обработка, избор и подаване на определен вид боеприпаси; система Strales за управляеми снаряди DART. Капацитетът на магазина е 80 готови за стрелба снаряда.

Основни тактико-технически данни

Маса на оръдието (без снаряди)7,5 т
Дължина на цевта4,724 м
Маса на снаряда12,5 кг
Маса на гилзата6,3 кг
Маса на взривното вещество2,35 кг
Ъгъл на възвишение−15°/+85°
Скорост по въртене35°/с (ускорение 72°/с²)
Ъгъл на въртене360°
Начална скорост на снарядам/с
Максимална далечина на стрелба със снаряд HE-PFFсъс снаряд SAPOMER  16 000 м 20 000 м
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Димитър Ставрев

Най-ново

Единична публикация

Избрани