Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хеликоптери и дронове като вълча глутница

[post-views]
Хеликоптери и дронове като вълча глутница

Бурното нахлуване на въздушните дронове на бойното поле дори отменя проекти за бъдещи разузнавателни и атакуващи хеликоптери с голям обхват. Отбранителната индустрия в САЩ иска да усъвършенства атакуващия хеликоптер „Апачи“ за съвместна работа с автономни дронове. През 2018 г. американската армия инициира програма за бъдещия щурмови разузнавателен самолет, в частност хеликоптер, известна като FARA (Future Attack Reconnaissance Aircraft). Целта беше да се замени остарелият хеликоптер  Bell OH-58 Kiowa от времето на Виетнамската война, пенсиониран още през 2010 г. В следващите години ролята на въоръжен разузнавач в американската армия я изпълняват различни атакуващи хеликоптери. 

Хеликоптери и дронове като вълча глутница
Фото defenseworld.net – Бойният хеликоптер „Апачи“

Договорите за проектиране на бъдещия щурмови разузнавателен самолет първоначално се възлагат на пет американски отбранителни компании през април 2019 г. През март 2020 г. към втората фаза на проектирането преминават само две. Те предлагат хеликоптерът Raider X и тилтроторния самолет с фиксирано крило и вертикално излитане и кацане V-280 Valor.

Състезанието приключва през 2023 г., като избраната компания, предложила V-280, трябва да приключи реализацията на проекта и да предложи на армията щурмовия разузнавателен самолет на бъдещето до 2028 г.

Фото defenseworld.net – Отмененият дрон „Сянка“

Въпреки това на 8 февруари 2024 г. армията на САЩ обявява, че програмата FARA ще бъде прекратена поради развитието на съвременната война, което я прави ненужна. Вместо това армията ще се насочи към изграждане предимно на безпилотни способности за бъдещото бойно поле. FARA е отменена, защото армията се позова на променящия се характер на войната и на наблюденията от Украйна. Според военните експерти пилотиран хеликоптер вече не може да оцелее срещу равностойни противници във въоръжен конфликт от висок клас. Военните заявяват, че ще направят инвестиции в други авиационни способности, като изтъкват, че бойният хеликоптер AH-64E „Апачи“ ще има водеща роля в тях. Говори се как безпилотни системи и сензори в голяма степен ще изпълняват бъдещите мисии заедно с него. В тази връзка предстои надграждане на „Апачи“ и интегриране в него на нови сензори, съобразени с бойната му мощ. Пилотираните системи с екипаж в съвременната война са асиметрично предимство за армията, казват експертите. Освен това те трябва да работят съвместно с автономни безпилотни летателни системи. Въпреки всичко рояците дронове не решават всички въпроси. Безпилотните летателни апарати, какъвто и изкуствен интелект да им се вложи, не притежават ситуационно разбиране и любопитство, липсва им и ситуационна ловкост. Новите виждания в армията за ролята на пилотирания въоръжен разузнавач, надграждането на „Апачи“ и съвместната му работа с безпилотни автономни системи ще доведе и до смяна на досегашния дрон, известен като  RQ-7 Shadow, с безпилотния самолет с вертикално излитане и кацане FTUAS. Това е бъдещата тактическа безпилотна летателна система. Съвременната война изисква армията да усъвършенства и овладее концепцията за „вълча глутница“ от безпилотни системи и пилотирани хеликоптери, които „отиват на лов и убиват едър дивеч“. Безпилотната и пилотираната авиация трябва се обединят.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани