Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник Иван Бонев: Задаваме темпото, определяме правилата, създаваме стандартите

[post-views]
Подполковник Иван Бонев: Задаваме темпото, определяме правилата, създаваме стандартите
Подполковник Иван Бонев: Задаваме темпото, определяме правилата, създаваме стандартите
Подполковник Иван Бонев

Горд съм с българските военнослужещи, те са за пример, казва заместник-командирът на многонационалната бойна група на НАТО в България, който е и командир на 31-ви механизиран батальон

– Г-н подполковник, какви действия се разиграват тук, на полигон „Ново село”, по време на сегашното учение „Тракийски воин 24”? Какво е участието на българските военнослужещи от състава на бойната група в учението?

– Ще започна с по-голямата картина. В момента сте свидетели на кулминационната част на учението „Тракийски воин 24”, което е най-голямото учение на Сухопътните войски през тази година. В него Втора механизирана бригада е основен обучаем, развърната на учебен полигон „Корен”, а многонационалната бойна група действа в рамките на същото учение на учебен полигон „Ново село”. Българската механизирана рота, която е част от многонационалната бойна група, участва в пълен състав в тактическите действия, които се отработват от бойната група.

– Какво включват тези тактически действия? Какви способности очаквате да придобият военнослужещите?

Участниците в учението демонстрираха пълен синхрон в действията си на полигона 
Фото авторът

– Общият сценарий, по който се провежда учението, е провеждането на отбранителна операция, в която многонационалната бойна група е получила зона на отговорност на територията на страната. В рамките на тактическите действия се водят отбрана, поддържащи бойни действия, увлича се противникът в „огневи чувал”, след което с решителна контраатака се унищожава. Това, което очакваме да постигнем, е на първо място да повишим оперативната съвместимост между българските военнослужещи и коалиционните ни партньори. И от гледна точка на бойната група – да постигнем, да повишим, да надградим способностите да водим бой заедно с военнослужещи от 9 различни държави.

– Досега тази рота от 31-ви механизиран батальон (който е част от Втора механизирана бригада – б. р.) беше ли участвала в подобни учения съвместно с формирования от други държави?

– Преди да стане част от многонационалната бойна група, ротата и военнослужещите от батальона са участвали в не едно международно учение. От 1 февруари тази година това е пето или шесто голямо учение, в което участваме в рамките на многонационалната бойна група, като е имало и други отделни по-малки мероприятия. Целта на всички тях е повишаването на оперативната съвместимост и обмяната на опит, техники и процедури.

– Какво е отношението на чуждестранните командири на съответните подразделения и на колегите от другите нации спрямо българските военнослужещи, които са всъщност домакини – и на учението, и на бойната група като цяло?

– Уважението като домакини е факт, но и също като професионалисти, и като пехотинци. Тук сме основно механизирано формирование и всички останали партньори се отнасят с голямо уважение към нас, защото в хода на съвместните действия се доказахме като знаещи и можещи. Казвал съм го преди, казвам го и сега и стоя зад думите си, че в доста от случаите ние сме водещи. Ние задаваме темпото, ние определяме правилата, ние създаваме стандартите.

– Г-н подполковник, през първите дни на „Тракийски воин 24” учебните действия на „Ново село” не включваха стрелба. Предвижда ли се в хода на учението да има и бойни стрелби?

– Не се предвижда до края на учението да се проведат бойни стрелби. Бяха разработени различни варианти на действие. С цел съблюдаване на метеорологичните условия (в дните на учението полигонът беше в плен на екстремна жега и суша – б.р.) и избягване на пожари беше взето решение да се проведат само тактически действия.

– Какви са перспективите за развитието на многонационалната бойна група в България? Известно е, че предстои разширяването ѝ до равнище бригада. Как върви трансформацията, в каква посока? Има ли препятствия пред процеса и как ги преодолявате?

– Това, което държа да кажа, е, че този проект се изпълнява на национално ниво между България и Италия. Ние като бойна група, като военнослужещи, които са придадени към НАТО, нямаме пряко участие в процеса. Запознати сме с това, което се случва. Политическото решение от страна на България и Италия е взето. Разчетите са извършени и в момента са в ход инфраструктурни проекти съгласно договорените условия.

– Има ли проблеми с логистиката на сегашното учение и като цяло – с пребиваването на многонационалната бойна група, от гледна точка на съхранението, поддържането и ремонта на техниката и т. н.?

– Не, големи проблеми, такива, които да възпрепятстват изпълнението на задачите, пред нас няма. Всеки, който е бил в редиците на армията, знае, че техниката – тя се чупи. Затова имаме ремонтни органи, които я поправят. И отделно се прави текущото обслужване. Така че нещата, които се случват – текущи, с техниката, се отстраняват на място. Логистични проблеми като цяло няма – такива, които да възпрепятстват изпълнението на нашите задачи.

– Как бихте оценили представянето на българските военнослужещи от многонационалната бойна група по време на действията на полигон „Ново село” в рамките на учението „Тракийски воин 24”?

– Горд съм от това, което те показват! Първо, защото са военнослужещи от моя батальон – за мотивацията, за желанието, което показват, и за стремежа да научат нещо ново и да споделят опит с останалите колеги. Пак казвам – те са военнослужещи за пример – с поведението, с външния си вид и с желанието за работа. Така че от трибуната, която ми е дадена – в. „Българска армия”, мога единствено да им благодаря и да кажа, че съм горд, че точно те са формирали този контингент в момента.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани