Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Морската логистика получава малки товарни дронове

[post-views]
Морската логистика получава малки товарни дронове

Морските логистични подразделения на американската армия трябва да получат нови дронове за снабдяване до 2028 г. Морските логистични батальони ще придобият от три до шест малки товарни дрона TRV 150С. Това е част от усилията, които се полагат, за да станат логистичните подразделения по-пъргави, по-гъвкави и по-ефективни. Морските пехотинци вече провеждат тестовете с безпилотните летателни системи Tactical Resupply Vehicle (TRV) 150С, което означава, че това е тактическо транспортно средство за снабдяване.

Дронът  TRV 150С може да носи полезен товар, тежащ 70 кг, на разстояние до 17 км. Дроновете имат основната задача да снабдяват войските с аварийни дажби – като боеприпаси или вода, в райони или на места, където ракетите и артилерията на врага биха направили твърде рискована появата на редовен воден или въздушен транспорт. Употребата на дронове за логистични операции е опит от войната в Украйна. Там те се използват и от двете страни.

Дронът  TRV 150С е предназначен за морската пехота, а не за специализирани оператори на дронове. Морските логистици могат да се научат да управляват този дрон само за няколко дни, като управлението се състои в задаване на точки в приложението АТАК на военните. Това е инструмент с отворен код, базиран на Android. Дронът се обслужва от двама души.

Цивилни квадрокоптери нахлуват на бойното поле

Американската армия се съсредоточава върху експериментите с дронове и наземни роботи. Това се изразява във все по-задълбочено обучение на офицерите и войниците, за да могат да се справят с надигащата се вълна от роботи и други безпилотни системи. Тенденцията обхваща все повече части от армията. В последно време все повече командири от американската армия искат повече дронове в подразделенията си. В цялата армия частите започват експерименти с дронове. Най-често се използва квадрокоптерът RQ-28A, който е създаден за разузнаване, но сега с него се експериментира хвърляне на боеприпаси от въздуха.

На основата на опита на украинската армия американската армия тества пускане на гранати от дронове. В Китай започва производство на „летящи“ минохвъргачки. Това са мултикоптери, които хвърлят мини за минохвъргачки. Въоръжените сили на Украйна масово използват евтини цивилни дронове на бойното поле и това се превърна в катализатор на работата в тази насока в САЩ и Китай.

В САЩ проектът за използването на малките дронове се провежда под егидата на  DEVCOM. Това е Командването за развитие на бойните способности на армията на САЩ, в което работят учени, инженери, анализатори, техници и помощен персонал от световна класа. Провеждат се най-различни събития, като например упражнение, в което участниците трябва да откриват вражески позиции с квадрокоптера RQ-28A и да ги „бомбардират“ с водни балони. Дроновете могат да се използват и за атака срещу бункери и окопи.

Украински морски дронове стрелят със зенитни ракети

Х. И. Сътън,

Naval News

Въоръженият конфликт в Украйна премахна всички останали съмнения, че дроновете трансформират войната. Украинските морски дронове са водещи в света по отношение на бойното приложение. Тези натоварени с експлозиви кораби първо предизвикаха, а след това промениха много предубеждения. Сега Украйна е разположила изцяло нова категория морски безпилотни самолети, въоръжени с ракети за противовъздушна отбрана.

Досега украинските морски дронове (USV) бяха най-уязвими от самолети. По същество те са беззащитни срещу хеликоптер, въоръжен с картечница. Сега, когато някои USV са въоръжени с мощни ракети за противовъздушна отбрана, руските пилоти може да се замислят два пъти дали да се приближат до тях.

На практика това е първият такъв USV в света. Производителите на други страни са проучили възможността да предоставят на USV някаква форма на противовъздушна отбрана. Но тази система е първата, пусната в експлоатация, и наистина първата, изпробвана в битка.

Новият USV (надводен кораб без екипаж) се отличава от наблюдаваните по-рано типове, включвайки нов по-широк корпус. Това позволява две ракети да бъдат носени една до друга. Въоръжен е с две ракети въздух–въздух Р-73. Това е паралел на тенденция на сушата с Украйна, която все повече използва ракети, предназначени за една система върху друга. Най-малко една ретро система за противовъздушна отбрана „Оса“ също е оборудвана с R-73, а доставените от Великобритания ASRAAM също са използвани като наземни системи. Тези смесени системи неофициално са наречени FrankenSAM на името на чудовището на Франкенщайн. Все пак тези ракети сега позволяват на кораба да представлява реална заплаха за самолетите.

Ракетата R-73, известна с наименованието на НАТО AA-11 Archer, е от типа въздух–въздух с малък обсег на действие от съветската епоха. Носена от изтребители като МиГ-29 Fulcrum и Su-27 Flanker, ракетата може би е най-добрата за бойни самолети в експлоатация. През 80-те години този съветски прототип бе по-напреднал от еквивалентните системи на НАТО. Днес най-новите версии на Sidewinder, или ASRAAM, IRIS-T вероятно са по-мощни. Но R-73 си остава мощна система.

Проблемът на украинските морски дронове е обхватът. Дори ако плавателният съд може да открие самолета в обсег, самата ракета ще има около половината от обсега в сравнение с това, ако беше изстреляна от въздуха. За R-73 това означава обхват от около 15 км. На практика обхватът на откриване на електрооптичните устройства на корабите вероятно ще бъде основното ограничение.

Ракетите осигуряват на дрона известна степен на самозащита. Корабът вече е в по-добра позиция да се защитава срещу руски хеликоптери и бързи самолети. Системата също така отваря възможността за използването им за засада на руски самолети, докато излитат или кацат в кримски въздушни бази. USVs могат да дебнат край бреговете на Крим и да ударят самолета, когато се приближава неочаквано. Много производители на USV по света вече подражават на украинците.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани