Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Германия подписа рекордна сделка с „Райнметал“ за артилерийски снаряди

[post-views]
Германия подписа рекордна сделка с "Райнметал" за артилерийски снаряди

Германският производител на оръжия „Райнметал“ (Rheinmetall) получи най-голямата поръчка в историята на компанията в рамков договор за доставки на артилерийски боеприпаси за германските въоръжени сили на стойност до 8,5 милиарда евро, предаде ДПА.

Обявената днес сделка заменя предишно рамково споразумение, подписано през юли 2023 г., което предвиждаше много по-ниска максимална стойност, възлизаща на 1,3 милиарда евро.

В споразумението не е посочен точен брой 155-милиметрови снаряди, но числото вероятно ще достигне милиони, посочва ДПА.

Производството на артилерийските снаряди се извършва основно в завода на „Райнметал“ в град Унтерлус в Северна Германия.

Целта е с боеприпасите да бъдат попълнени изчерпаните запаси на германските въоръжени сили и голяма част от произведения обем ще бъде изпратен в Украйна.

Украинските сили вече са получили доставки на боеприпаси от Германия и в бъдеще предстоят още доставки за битката на страната срещу инвазията на Русия.

Доставките съгласно рамковото споразумение предстои да започнат в началото на 2025 година и първият транш ще бъде на стойност 880 милиона евро.

Не е ясно колко дълъг ще бъде срокът на валидност на рамковото споразумение – приключило миналата година споразумение бе със срок от шест години, отбелязва ДПА.

„Райнметал“ е най-големият производител на оръжия в Германия и произвежда и танкове, военни автомобили и огнестрелни оръжия.

Източник: bta.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани