Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи офицерски пагони ще получат курсантите от 73-ия випуск на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“

[post-views]
Първи офицерски пагони ще получат курсантите от 73-ия випуск на Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“

Заместник-министърът на отбраната Радостин Илиев ще присъства на тържествения акт по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от 73-ия випуск на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ (ВВВУ). Церемонията ще се състои на 26 юли 2024 г. на централния площад в град Долна Митрополия.

На същото събитие дипломите си ще получат и абсолвентите на ВВВУ „Г. Бенковски“. От Професионалния сержантски колеж ще връчат свидетелствата на кадетите – задочна форма на обучение за придобиване на професионална квалификация „Сержант“.

Випускниците от специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ завършват в шест специализации с общ среден успех Отличен 5,55 (най-висок от випуските, завършили след възстановяването на ВВВУ през 2020 г.). Над половината от завършващите са постигнали отличен успех по време на следването.

Първенецът на „73-ти Випуск „Цар Симеон Велики“ лейтенант инж. Борислав Иванов от специализация „Летец-пилот“ е и първият от последните четири випуска, който завършва с пълно отличие.

Три са жените, които завършват 73-ия випуск. Курсантите-випускници са родом от 17 български града, като най-много са от Пловдив, Плевен, Ямбол.

От 29 юли лейтенантите ще започнат трудовия си път в авиационните бази на Военновъздушните сили (ВВС) и Военноморските сили.

От студентите ОКС „Магистър“, обучаващи се по пет специалности, най-много са от специализация „Авиационен мениджмънт“. Следват ги колегите им от „Авиационно въоръжение“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“, „Електроника“ и „Аерокосмическа техника“. По-голямата част от повишаващите образованието и квалификацията си работят в системата на гражданската и военната авиация, което им позволи да защитят блестящо дипломните си проекти.

Професионалния сержантски колеж завършват кадети от формированията на ВВС – задочна форма на обучение за придобиване на професионална квалификация „Сержант“. Те придобиха знания в четири специалности по шест специализации. Постигнатият от тях успех е Много добър 5,09.

Източник: mod.bg

Най-ново

Единична публикация

Избрани